Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er selvbruner kræftfremkaldende?

Spørgsmål:

Jeg har et spørgsmål ang. brug af selvbruner. Vi ved alle, at soldyrkning og brug af solarier øger risikoen for hudkræft.

Hvad med brugen af selvbruner? Den har højest sandsynlig ingen påvirkning på udviklingen af hudkræft, men hvordan fungerer den egentlig? Går cremen i forbindelse med nogle stoffer i huden. Er der en risiko forbundet med brugen heraf? (Kemiske stoffer mm.)

Håber I kan hjælpe. På forhånd tak

Svar:

De fleste selvbrunere indeholder stoffet dihydroxyacetone (DHA) som den aktive ingrediens. DHA er et stof der reagerer med proteinstoffer i de døde celler i din overhud, hvorved der dannes såkaldte melanoidiner og huden bliver brun.

Selvbrunere har typisk en solbeskyttelsesfaktor på 3-4, men kun i nogle timer efter, at man har smurt dem på, så man skal altså huske at komme solcreme på, selvom man bruger selvbruner. DHA tåles af de fleste uden problemer både på huden og hvis det indtages. I enkelte tilfælde kan det give anledning til allergi. Skulle dette ske lader man blot være at bruge produkter med DHA! Der er intet der tyder på, at DHA eller andre stoffer i selvbrunere er kræftfremkaldende. Blot skal man som sagt huske, at de ikke beskytter mod solen.

Mvh Flemming Andersen,

læge

Sidst opdateret: 01.04.2004
Annonce