Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man tage børn på 6 år med til Gambia?

Spørgsmål:

Er det forsvarligt at tage til Gambia med børn på 6 år, med hensyn til malariarisikoen, når man tager klorokinfosfat og paludrine som forebyggende medicin ?

Hvilke symptomer skal vi være opmærksomme på ved et evt. malariaanfald ? Hvor længe efter hjemkomst kan der være risiko for at udvikle malaria ?

Svar:

Ja, men det er meget vigtigt for både voksne og børn at man udover at tage forrebyggende medicin beskytter sig omhyggeligt mod myggestik. Der er flest myg i nærheden af stillestående vand. Der skal indtages medicin i 4 uger efter man er ude af malariaområde for ikke at resikere at få malaria. ingen forbyggende medicin beskytter fuldstændigt.

Malaria viser sig typisk i starten ved influenzalignende symptomer for i løbet af 3-4 dage at gå over i det typiske anfald, der kan deles i tre faser nemlig kulde, varme og svedefasen. Kuldefasen varer 1-1½ time. Mens temperaturen stiger langsomt fryser man og klaprer med tænderne. Dette går over i varmefasen, der varer 2-4 timer; man føle sig varm og temperaturen er over 40 grader, der er tørst og hovedpine, ofte kvalme og opkastninger. Svedefasen varer 2-4 timer, kommer ret pludseligt og voldsomt. Herefter kommer der en vis lettelse men udtalt træthed og man sover ofte 12-14 timer. Disse faser kan gentage sig.

Sidst opdateret: 27.06.2000
Annonce