Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg smitte min gravide veninde med lussingesyge?

Spørgsmål:

Jeg er ansat i en børnehave, hvor der er tilfælde af lussingesyge, kan jeg bære smitten over til min gravide veninde der skal føde i april 2001. Jeg ved ikke om jeg selv har haft den 5. børnesygdom, men ved at min veninde ikke har haft den.

Svar:

Vedrørende "videre smitte" med lusingesyge (Parvo B 19 virus infektion):

Der er formentlig ca 40-60% af voksne, som allerede har haft sygdommen som børn eller senere, og som derfor ikke vil være modtagelige for ny smitte, og som følge af dette heller ikke smitter videre. Den "femte børnesygdom" som er det andet almindelige navn for "Lussingesyge" kan give problemer for fostre, hvis moderen smittes ( tilsyneladende mest risikabelt hvis smitten finder sted i løbet af de første 6 måneder af svangerskabet), og give en specielt form for blodmangel hos fosteret.

Denne virus sygdom smitter via luften fra personer med sygdommen, eller gennem tæt kontakt.. Hvis du ikke selv har været syg aktuelt de sidste 2-3 uger efter sidste tilfælde i børnehaven er der ikke grund til at tro at du kan smitte din gravide veninde. Hvis du vil være sikker kan du jo få taget en blodprøve selv, for at se om du har haft sygdommen tidligere. I givet fald kan du ikke smitte hende.

Med venlig hilsen

Sören Thybo

Sidst opdateret: 20.02.2001
Annonce