Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan et forkølelsessår give hjerneskader?

Spørgsmål:

Jeg arbejder blandt hjerneskadede og en af beboerne er blevet skadet efter en herpes simplex infektion da hun var 3 måneder gammel. Viruset havde angiveligt sat sig på hjernen. Jeg har nu selv en lille søn og er blevet fuldstændig hysterisk, når han er i nærheden af nogen med forkølelsessår.

Eksempelvis er jeg meget nervøs for at sende ham afsted i dagpleje, hvis dagplejemoderen skulle have et udbrud. Jeg ved jo ikke hvor omhyggelig hun er med sin håndhygiejne og om hun kysser børnene.

Jeg har aldrig før hørt om nogen der er blevet hjerneskadet af et sådant sår. Er det yderst sjældent eller har jeg grund til at være meget på vagt ?

Jeg synes ikke at jeg har kunnet finde svar på siderne om herpes.

På forhånd tak.

Svar:

Almindelig Herpes virusinfektion (Herpes simplex) er overordentlig almindelig, og er årsagen til forkølelsessår. Man regner med at over halvdelen af den voksne befolkning har antistoffer mod Herpes Simplex, som udtryk for at man har haft en infektion på et tidspunkt ofte uden væsentlige symptomer.

Herpes simplex virus findes i 2 typer (1 og 2), hvor type 1 typisk optræder i barnealderen og type 2 hos voksne.

De fleste smittes (kontakt-dråbeinfektion) i alderen 1/2 til 3 års alderen med minimale symptomer til følge (mudslimhindegener). Det er heldigvis meget sjældent at man udvikler hjernebetændelse.

De fleste udbrud hos voksne er såkaldte recidiver med hyppige tilbagefald med ”forkølelsessår”på overlæben eller udbrud på kønsdelene, som udtryk for at man har virusinfektionen ”stum” og i perioder bryder den igennem når ens modstandskraft svækkes f.eks. ved en banal infektion.

Symtomerne er svie, brænden, rødme og udvikling af små vædskeholdige blærer, som indeholder viruspartiklerne.

Det er vigtigt med en god hygiejne for at undgå smitten, d.v.s. undgå direkte kontakt, søg læge i tvivlstilfælde m.h.p. at få stillet diagnosen og påbegyndt evt. behandling.

Der findes i dag herpesvirusdræbende medicin såvel som tabletter som creme, som kan gives i helt specielle situationer som ens egen læge kan rådgive om.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 18.06.2002
Annonce