Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor farligt er tyggetobak sammenlignet med almindelig rygning?

Spørgsmål:

Jeg er en mand på 52. Jeg har tidligere, et par år siden, røget kraftigt og er holdt op. Jeg spiser nu Oliver Twist Chewing Tobacco Bits, ca. en æske om dagen - ca 7 gram. På bagsiden henvises der til, at det er yderst kræftfremkaldende og sundhedsskadeligt, men hvor skadeligt er det egentlig? Alle steder hvor jeg søger oplysning, omtales der kun rygning, men dette går da i hvert fald ikke i lungerne, så jeg har ikke rigtigt noget sammenligningsgrundlag.

Jeg kan godt indse, at det er skadeligt, men er det foruroligende? Jeg generer ikke andre med det. Jeg tygger kun "saften" ud af det og spytter resten ud.

Svar:

Efter at have rådspurgt i tobaksskadesrådet, kan jeg fortælle dig, at det er rigtigt, at der ikke er skrevet så meget om tyggetobaks skadelige virkninger. Men det har de samme som skrå-tobak. Det vil sige, at man kan blive afhængig af nikotinet, samt at man ved langtidsforbrug - flere år - kan udvikle cancer i mundhulen. Ergo er det ikke så farligt som at ryge tobak, men det kan være yderst sundhedsfarligt som anført på tobakspakkerne.

Med venlig hilsen

Bent Pedersen, speciallæge i ortopædisk kirurgi,

under uddannelse til speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 26.06.2000
Annonce