Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad betyder celleforandringer?

Spørgsmål:

Jeg har fået foretaget en celleprøve af livmoderhalsen som viser lettere celleforandringer. Hvad betyder det, når jeg får at vide, at jeg har en celleprøve med indhold af enkelte dysplastiske pladeepitelceller - også med henblik på graviditet? Dysplasigraden er formentlig let.

Svar:

Du har fået foretaget celleprøve , som viser lette celleforandringer.

Ved celleforandringer – også lette – konstateres ved celleprøve anbefales yderligere undersøgelse hos gynækologen, hvor der foretages kolposkopi (kikkertundersøgelse af slimhinden på livmodermunden) og udtages slimhindeprøve fra livmoderhals og livmodermund til mikroskopi. Alt sammen for at afklare, om der er egentlige celleforandringer eller ej. Afhængig af resultatet vil du blive tilbudt en ny kontrol eller måske behandling af celleforandringerne.

Hvis en kvinde får konstateret celleforandringer, efter hun er blevet gravid, plejer jeg at anbefale kolposkopi og ikke andet. Hvis denne undersøgelse ser fredelig ud, kan man for mig at se godt vente med at tage konsekvensen af de konstaterede mulige celleforandringer i den første prøve, til graviditeten er afsluttet. Måske vil du blive anbefalet, at der foretages en kontrolkolposkopi undervejs i graviditeten.

Kun hvis kolposkopien giver indtryk af alvorlig sygdom, vil det være nødvendigt at tage konsekvensen allerede tidligt i graviditeten. Men celleforandringer og graviditet er altså ikke uforenelige.

Hvis du ikke allerede er gravid, vil jeg dog foreslå, at du lige venter lidt med at forsøge på at blive gravid, til forholdene omkring celleforandringerne er afklarede.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 10.02.2011
Annonce