Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Væske i kroppen ved menstruation

Spørgsmål:

Jeg får poser under øjnene (også over), det er absolut værst om morgenen. Når jeg har menses er jeg nærmest hævet i hele hovedet. Mine hænder er også næsten altid hævede, og til tider meget stive. Jeg var på apoteket, og her sagde damen, at jeg havde væske i kroppen, - og at jeg skulle have noget vanddrivende af min læge. Kan det virkelig være væske der gør at jeg får poser under øjnene??? Og er det usundt at tage vanddrivende medicin. Ville naturmedicin (Padderok) være tilstrækkeligt??

På forhånd tak for svaret.

Svar:

Kære "pma".

Det er almindeligt, at kvinder i ugen op mod menstruationen samler lidt væske i kroppen. Det kan blandt andet afsløres ved at gå på vægten, og det ses da, at vægten stiger 1-2 kg og at vægtstigningen holder til et par dage efter menstruationens begyndelse - så falder vægten igen.

Nogle kvinder kan i samme periode være generet af fornemmelse af denne væskeophobning i kroppen. Det kan være for eksempel hævede ankler, hævede fingre eller lidt hævelse under øjnene.

Hvis de anførte symptomer svinder fuldstændigt efter menstruationen, betyder det sikkert ikke noget særligt.

Men af de øvrige oplysninger du har givet fremgår, at du er en yngre kvinde med normal vægt. Jeg mener derfor, at du skal tale med din læge om det og få tjekket din almene tilstand, således at der ikke findes andre, skjulte årsager til væskeophobningen i din krop.

Hvorvidt du skal have medicinsk behandling, eller du skal tage naturmedicin, kan jeg ikke afgøre på det foreliggende - det må du tale med din læge om. Men jeg synes ikke du skal begynde at eksperimentere før årsagen til væskeophobningen er afklaret.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 13.10.2000
Annonce