Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor stor er chancen for at blive gravid efter en klamydia-infektion?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 28, og jeg har lige fået konstateret klamydia. Det var noget af et chok. Jeg bor sammen med min kæreste, og lægen har med det samme sat os begge i

behandling med Zitromax®, omend han ingen symptomer overhovedet har haft på Klamydia.

Jeg har fået det konstateret grundet pletblødninger, men har også kludret i mine p-piller. Jeg har ikke været sammen med andre end ham siden vi for 1,5 år siden lærte hinanden at kende. Vi har ikke haft samleje de sidste par måneder. Jeg er meget nervøs ovenpå dette, og har udspurgt ham om han har været sammen med andre, hvilket han siger han ikke har.

Det jeg gerne vil høre er flg.:

  1. I skriver i Jeres sygdomsoversigt, at smitten primært kommer ved seksuel kontakt, kan den komme andre steder fra?? Da jeg ikke forstår dette.

  2. Hvad er chancen for at blive gravid ovenpå dette, jeg er meget bekymret?

  3. Kan jeg få undersøgt mine æggestokke om de er intakte hos en gynækolog eller lign.?

Svar:

Du skriver og fortæller, at du lige har fået konstateret klamydia, og at såvel du som din kæreste har fået behandling med Zitromax®. Så langt så godt, for I kan begge regne med, at ingen af jer nu har denne infektion i kroppen.

Klamydia er en seksuelt overført sygdom med mikroorganismer som gemmer sig i celler i livmoderhalskanalen eller urinvejene. Klamydia kan gemme sig i celler i disse områder i årevis uden at give symptomer. Symptomer på klamydia er ellers tegn på urinrørskatar eller livmoderhalskatar. Det første viser sig ved hyppig vandladning eller irritation i urinrøret. Den sidste viser sig ved udflåd og/eller pletblødninger, som i dit tilfælde. Ved pletblødninger, specielt kontaktblødning i forbindelse, er det en almindelig regel, at der foretages en undersøgelse for klamydia.

I de fleste tilfælde kan man stole på resultatet af en sådan klamydiaundersøgelse, men der findes faktisk både falsk positive og falsk negative prøver. Da lidelsen overføres let i forbindelse med seksuel aktivitet, er der ingen grund til at undersøge partneren, hvis den ene part har fået konstateret klamydia. Chancen for, at den pågældende også har fået det er nemlig meget stor - uanset resultatet af en eventuel undersøgelse.

I har kendt hinanden i et par år. At du nu har fået symptomer på og har fået konstateret klamydia, er ikke ensbetydende med, at du eller han har fået infektionen et andet sted i den periode I har boet sammen.

Du kan være glad for, at du har fået behandlet din klamydiainfektion, for tilsyneladende har der jo ikke været andre tegn på infektion i underlivet - altså ikke nogen egentlig underlivsbetændelse. Du skal derfor regne med, at dine chancer for at blive gravid er lige så store, som for alle andre kvinder. Der er i hvert fald ingen grund til at foretage uhensigtsmæssige afprøvninger af din befrugtningsevne, for så vil du blive overrasket.

En undersøgelse hos gynækolog med ultralydskanning kan fortælle om din livmoder og dine æggestokke, men fortæller derimod ikke noget om passageforholdene gennem æggelederne, medmindre, der er meget svære forandringer. Det skal du ikke regne med der er - prøv om du nu kan glemme alt om klamydia og vær glad for at det er overstået.

Pas på din kæreste, hvis du er glad for ham, og se så at komme i gang med jeres samliv igen -

det andet er da helt meningsløst.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen, speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 27.06.2000
Annonce