Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har kondylomer - skal jeg fremover altid dyrke sikker sex?

Spørgsmål:

For 2-3 uger siden fik jeg erklæret kondylomer på penis og er i gang med behandling.

Jeg vil gerne vide om det betyder at jeg fremover altid må dyrke sikker sex? Dette forstår jeg nemlig ud fra litteratur, men min læge gav mig ikke besked om det.

Svar:

Kondylomer skyldes et virus og er en af de hyppigst forekommende kønssygdomme her i landet.

Er man én gang smittet med kondylomvirus vil man altid have virus i kroppen, og man kan opleve at der endog meget lang tid efter behandlingen er afsluttet pludselig kan dukke kondylomer op igen - særlig hvis immunforsvaret i øvrigt er svækket. Men det behøver ikke at gå sådan. Mange har kun den ene episode med kondylomer og får kun nye hvis de atter udsættes for smitte.

Risikoen for smitte er stor når der er synlige vorter. Er der ingen erkendelige kønsvorter er smitterisikoen betydelig mindre. Ikke alle der udsættes for smitte får kønsvorter. F.eks. er det ikke ualmindeligt at kun den ene i et forhold har kønsvorter, men smitterisikoen vil hele tiden være tilstede.

Om smitten overføres afhænger af flere forskellige faktorer - bl.a. hvilken type kønsvortevirus det drejer sig om og hvor modtagelig for smitte partneren er. Det anbefales at du anvender kondom, dels for selv at undgå smitte dels for at beskytte partneren. I et fast forhold/ægteskab vælger mange kondomet fra og lever med smitterisikoen/kondylomerne.

Ulla Søderberg, Speciallæge i dermatologi.

Sidst opdateret: 26.06.2000
Annonce