Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal man oplyse at man har AIDS ved ansættelse?

Spørgsmål:

Er det muligt at blive ansat som tjenestemand med diagnosen hiv/aids - skal min læge oplyse om sygdommen når helbredspapirerne skal skrives ?

vh B.R.

Svar:

Kære B.R.

Min personlige vurdering er at du overfor dit tjenestested skal anføre, at du er HIV positiv eller som du anfører har AIDS.

Tjenestestedet vil da bede din læge om, at udfærdige en helbredsattest, hvor din læge kan redegøre for din sygdom, hvilke undersøgelser m.v. der er foretaget, samt sygdommens forløb hidtil.

Endelig vil din læge udføre en almindelig undersøgelse af dig(såkaldt objektiv undersøgelse).

Denne helbredsattest vil normalt blive sendt til lægerne i Finansstyrelsens Helbredsnævn som vil vurdere de helbredsmæssige forhold i relation til en tjenestemandsansættelse.

En tjenestemandsansættelse er at sammenligne med tegning af en forsikring,hvor invaliditetsrisiko og dødsfaldsrisiko skal vurderes nærmere.

I tilfælde af, at man er HIV positiv kan man heldigvis være rask igennem mange år, og de nye behandlinger er jo netop rettet imod, at man kan vedblive med at være rask væsentligt længere end tidligere.

Dette forhold vil man naturligvis tage med i vurderingen i Helbredsnævnet og man kan på trods af en kronisk sygdom acceptere at man ansættes som tjenestemand, dog med forbehold f.eks. i de første 10 år af ansættelsen, hvor man ikke i denne periode kan modtage en høj pension (kvalificeret svagelighedspension) i tilfælde af invaliditet forårsaget af den sygdom, der var tilstede ved ansættelsens start.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 19.09.2000
Annonce