Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man "langtidsbehandle" forkølelsessår?

Spørgsmål:

Jeg har tit forkølelsessår og vil derfor høre om der ikke er mulighed for en slags vaccination, eller anden form for længere virkende middel.

På forhånd tak Peter

Svar:

”Forkølelsessår” der forårsages af et såkaldt HERPESVIRUS er en meget hyppig lidelse lokaliseret til området omkring mund og læber og det skønnes at ca. 20-30% af den danske befolkning rammes af sygdommen med ca. 2-3 udbrud om

året.

Angrebet med virus optræder ofte i forbindelse med at ens modtandskraft er svækket, ved f.eks. infektionssygdomme (influenza- forkølelser m.v.) og der optræder ofte en svien og kløe og hurtigt herefter vædskefyldte blærer med vandigt indhold som efterhånden brister og efterlader sårdannelse.

Der findes i dag en række cremer der virker virusdræbende(acliclovir-valaciclovir-penciclovir-famciclovir - tromantadin)

og disse cremer er meget effektive især når de anvendes tidligt i forløbet d.v.s. så snart man mærker de første gener i huden. Det er ligeledes især vigtigt, at man overholder den hyppige dosering af salven.

Såfremt lidelsen hyppigt vender tilbage kan det blive nødvendigt med en tabletbehandling og de fleste af ovennævnte cremer findes som tabletter og der kan evt. blive tale om en langtidsbehandling m.h.p. at få reduceret antallet af udbrud.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 13.12.2000
Annonce