Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor sikker er en test for hiv? Hvis man bliver testet negativ, er man så negativ?

Spørgsmål:

Hej netdoktor.dk

Mit spørgsmål til Jer er kun et "ja/nej" spørgsmål, så derfor håber jeg, at I vil give Jer tid, til at besvare det.

Jeg ville blot høre; hvor sikker er en test for hiv?

Hvis man bliver testet negativ, så ER man negativ?

PÅ forhånd MANGE tak!

Svar:

HIV testning:

Selve HIV testen er meget præcis. Findes der antistoffer i blodet, som udtryk for at personen er smittet, vil HIV prøven med tæt på 100% sikkerhed påvis disse antistoffer. Hvis den prøven (oftest testes blodet faktisk med to teknikker samtidigt) er positiv, foretages der en extra analyse, ofte på et speciallaboratorium, før det meldes ud at blodprøven er positiv. En prøve fundet positiv i Danmark er derfor med al sandsynlighed reelt positiv.

Derimod kan det tage noget tid før man efter selve smitten med HIV virus udvikler antistoffer, der kan påvises. Der går formentligt oftest kun 2-4 uger, men for at være på den meget sikre side, anbefales det at man testet (igen) tre måneder efter at kan har kunnet blive smittet med HIV. I mellemtiden, da man så ikke kan vide sig sikker, bør man beskytte dem, man går i seng med, ved at insistere på, at der bruges kondom, eller naturligvis ved holde sig fra sex som kan resultere i smitteoverførsel i den periode.

Bedste hilsner

Sören Thybo

Sidst opdateret: 30.04.2001
Annonce