Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er testet positiv for klamydia, men min kæreste er testet negativ. Kan det lade sig gøre?

Spørgsmål:

Jeg fik for et stykke tid siden konstateret klamydia. Jeg har haft det 1 en gang før. Det der undrer mig er, at jeg har haft sex med en person mange gange, mens jeg har været smittet og han er blevet testet negativ. Hvad siger statistikken i forhold til smitterisiko? Kan man gå med klamydia, der ligger i "dvale" som ikke kan ses via en test og som stadig kan smitte? Eller kan man være smittebærer uden at det vises på testen?

Svar:

Klamydiainfektion er en infektion med en bakterie, der overføres ved samleje, og man påviser bakterien ved en sekretundersøgelse fra urinrør hos mænd og kvinder og fra livmoderhalsen hos kvinder.

Symptomer på klamydiainfektion er ofte urinrørsgener (svie, kløe og udflåd) og hos kvinder endvidere udflåd fra underlivet og evt. blødning ved samleje.

Men det er vigtigt at fastslå at ca. 40% af mænd og ca. 60% af kvinder smittet med klamydia er uden symptomer!

Hvis mistanken derfor er, at man kan have smittet sin partner bør partneren evt. have gentaget sin sekretundersøgelse såfremt den første skulle være negativ.

En grundig undersøgelse evt. gentaget kan afsløre smitte med klamydia. Det er meget vigtigt altid på mindste mistanke at sikre, at man selv og ens partner bliver undersøgt og behandlet for klamydia, idet ubehandlede klamydiainfektioner kan give anledninger til såvel celleforandringer på livmoderhalsen og underlivsbetændelser og evt. sterilitet hos begge parter.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 06.02.2002
Annonce