Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan hiv-virus overføres via myg?

Spørgsmål:

Vi bor i rækkehus og har ofte dørene åbne, så myggene flyver ind i hobetal. Vores nabo har hiv. Hvor stor er risikoen for, at myggen inficerer min 15 måneder gamle søn og jeg med hiv? Kan det helt udelukkes, at myggen kan have virus siddende i spytkirtlerne til næste stik? Hvor længe lever én myg, hvis den ikke bliver ramt af min fluesmækker? Er der fundet beviser for, at smitten er overført via myg?

Svar:

Du kan være ganske rolig, myg kan ikke overføre aids. Der er lavet en række eksperimenter for at undersøge dette, ligesom man har fuldt spredningen af virus epidemiologisk.

For det første kan hiv-virus ikke formere sig i insekter (insekter har ikke et specielt overflade antigen på deres celler, som hiv-viruset er afhængigt af). For det andet er hiv-virus meget LIDT smitsomt. Det kan ikke overleve ret længe i en myg. Og endelig er der ingen eller ganske få viruspartikler i det blod en myg vil kunne tappe fra en hiv-inficeret.

Hiv og aids overføres næsten udelukkende ved ubeskyttet sex.

Med venlig hilsen

Flemming Andersen

Læge, hud- og kønssygdomme

Sidst opdateret: 16.09.2002
Annonce