Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har blod i sæden ved sædafgang - hvad er det?

Spørgsmål:

Jeg er i øjeblikket i Australien og har været her i 1½ måned, derfor prøver jeg nu at få svar ad denne vej

De sidste par gange jeg har tilfredsstillet mig selv, har jeg været nervøs over at se lidt blod i sæden. Kan det være farligt?

Jeg har ingen at snakke med om det, så jeg er blevet nervøs og prøver derfor at spørge jer.

Svar:

Blod i sæden vækker naturligvis bekymring, men faktisk er det ganske ufarligt. Sæden kommer fra testiklerne og føres gennem sædlederne ind i blærehalskirtlen ( prostata) og videre ind i urinrøret. En lille blødning et eller andet sted i prostata farver sæden rød. Hos de fleste med blod i sæden kan man slet ikke påvise årsagen, mens man hos nogle få kan vise, at det skyldes en forbigående infektion eller irritation i prostata.

Tidligere undersøgte man mænd med blod i sæden meget grundigt, men alle specialister både herhjemme og i udlandet er enige om, at det ikke er nødvendigt med undersøgelser. Hos unge raske mænd finder man aldrig en noget ondartet ( dvs. kræft) som årsag til symptomet. Mænd over 50 år bør dog søge deres læge, som ved sin udspørgen og nogle få undersøgelser kan afgøre, om der er grund til at foretage yderligere undersøgelser.

Hvis urinen farves af blod, bør man altid søge sin læge. Hvis farvningen kun opstår efter sædafgang, er det meget sandsynligt at blodet kommer fra sæden, men urinen bør undersøges på andre tidspunkter for at se om den til stadighed indeholder blod. Hvis det er tilfældet, bør man altid for en sikkerheds skyld undersøge både nyrer og urinblære. Det skal dog understreges, at selv i disse tilfælde finder man sjældent noget alvorligt.

Alt i alt vil det sige, at hvis du enten er over 50 år eller hvis der har været tale om blod i urinen bør du søge en læge og blive undersøgt. Da du ikke skriver, hvor lang tid du skal være i Australien, kan jeg ikke råde dig mht. om du kan vente undersøgelse til du eventuelt kommer tilbage til Danmark, men hvis du er udenlands i mere end et par måneder bør du søge en lokal læge. Hvis du ikke er tilknyttet en bestemt læge, er det en god ide at søge en specialist i urologi (det vil sige en specialist i urinvejssygdomme og sygdomme i de mandlige kønsorganer).

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce