OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Jeg er en mand på 45, der d.d. har hørt i radioen hørt at nedsat produktion af det mandlige kønshormon på sigt kan give klogleskørhed. Jeg er klar over at det er mest udbredt blandt kvinder. Baggrunden for spørgsmålet er at jeg medio dec. 98 bliver steriliseret. Har det nogen betydning for mig?
Du spørger om nedsat mandlig kønshormon kan føre til udvikling af knogleskørhed (osteoporose). Det er ganske rigtigt, at man har observeret, at en nedsættelse af disse hormoner kan fører til osteoporose. Dette har også fået den konsekvens, at man behandler mænd med osteoporose med mandlige kønshormoner, hvis man vel og mærke finder, at disse patienter har nedsat produktion af kønshormon.
Dit spørgsmål er formentligt betinget af, at du skal steriliseres, og derfor er blevet usikker over, om du løber en risiko for at udvikle osteoporose.
Det er der ikke noget der tyder på. En sterilisation har jo til formål at forhindre, at du kan gøre din partner gravid, og dette indgreb har ikke noget at gøre med din mandlige kønshormon produktion. Den mandlige kønshormon produktion ændres ikke ved sterilisation, men derimod ved kastration hvor testiklerne fjernes. Testiklerne er stedet hvor kønshormonerne produceres. Ved en sterilisation overskæres/afklemmes sædlederne og produktionen af kønshormoner er uændret fra testiklerne. Det betyder også, at man efter en sterilisation stadig kan have samleje (heldigvis!), hvad man jo ikke kan efter en kastration hvor testiklerne er fjernet.
Udover de mandlige kønshormoner spiller andre faktorer ind når man taler om risiko for udvikling af osteoporose. En arvelig tendens, nedsat fysisk aktivitets niveau, rygning og undervægt er alle sat i relation til at udvikle osteoporose.
Sidst opdateret: 21.06.2000