Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har en udposning i pungen - er det årebrok?

Spørgsmål:

Jeg har ligesom en lille masse i pungen, der er væk om morgenen, men kommer frem om dagen, når man rejser sig op eller hoster. Det kan gøre ondt, hvis det ikke vil ned i pungen, og jeg må derfor spænde maven så det glider ned igen. Kan det mon være årebrok?

Jeg har haft det i mange år, er det mon det, de tjekker de unge mænd for på sessionen? Hvad kan det være og hvordan afhjælpes det. Jeg er holdt op med lange cykelture og stramme bukser, dog uden resultat.

Jeg håber ikke det er farligt. Jeg har ikke store gener endnu - men jeg har heller ikke noget sexliv, så det kan måske komme?... På forhånd tak!

Svar:

Det lyder ganske rigtigt, som om du har et årebrok.

Et årebrok (på latin et varicocele) er åreknuder i de blodårer, der fører blodet væk fra pungen. Det vil sige lignende de åreknuder nogle mennesker har på benene.

Årebrok forekommer meget hyppigt, i det det ses i mere eller mindre udtalt grad hos omkring 15 procent af alle mænd. Hos 90 procent er årebrokket på venstre side, mens det hos resten ses på højre side eller på begge sider.

Grunden til, at nogle udvikler et årebrok, vil næsten altid være en fejl i nogle i de blodårer, der fører blodet væk fra pungen. De enten mangler eller har dårligt funktion af nogle små klapper inde i blodåren, der normalt er med til at sørge for, at blodet løber den rigtige vej, nemlig væk fra pungen og tilbage mod hjertet.

Blodet strømmer derfor dårligere i disse blodårer, hvilket medfører at de bliver udvidede og knudrede, og det er disse udvidede blodårer man kan føle i pungen som en lille blød masse liggende tæt op ad sædstrengen.

Helt typisk forsvinder massen i liggende stilling. At det hyppigere ses på den ene side ( den venstre) end den anden, har noget at gøre med, at blodårene løber lidt forskelligt på de to sider.

Et årebrok er helt ufarligt. Det kræver ingen behandling med mindre, det generer. Dog bør man blive undersøgt lidt grundigere, hvis årebrokket sidder på højre side, idet man en meget sjælden gang ser, at et årebrok udvikles som en følge af, at der sidder noget inde i bughulen og trykker på blodårene.

Mange vil som du ingen gener have, mens andre med tiden får symptomer i form af tyngdefornemmelse og smerter i pungen.

Man har diskuteret meget om mænd med årebrok har sværere ved at få børn end andre mænd, i det man hyppigere ser et årebrok hos mænd, der bliver undersøgt pga. barnløshed end hos mænd generelt. Sammenhængen er dog meget usikker, i det det meget ofte ikke hjælper disse mænds fertilitet, at få behandlet årebrokket.

Behandlingen af et årebrok er en mindre operation, hvor man overskærer den defekte blodåre. Blodet vil efterfølgende løbe væk fra pungen via andre blodårer, som er normale, og årebrokket vil på den måde forsvinde. Operationen laves via et lille snit i lysken.

Om man undersøger for årebrok på sessionen ved jeg ikke, men jeg kan ikke forstille mig, at man bliver kasseret, blot fordi man har et årebrok.

Alt i alt er der altså ingen grund til, at du får gjort noget ved årebrokket på nuværende tidspunkt, da det ikke generer dig. Dog bør du som nævnt søge din læge og blive undersøgt, hvis det sidder på højre side.

Med venlig hilsen

Bettina Nørby, læge.

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce