Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg mistede mit barn pga. listeria, nu vil jeg være gravid igen - hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Spørgsmålet drejer sig om bakterier i fødevarer. Jeg mistede 1. september mit nyfødte barn pga. listeria infektion (fødte 10 dage før termin) hun var fuldt udviklet, men meget hårdt angrebet af listeria i alle indre organer. Efter fødslen/kejsersnit havde jeg influenza og derefter lungebetændelse, men de kunne ikke spore bakterien i mig ved fødslen.

Nu er mit ønske at blive gravid igen, men hvilke fødevare skal jeg undgå (jeg kan ikke finde nogle danske anbefalinger omkring dette) og hvordan kan jeg være sikker på, at jeg ikke har bakterien i mig. Netop nu trækker min menstruation i langdrag med lidt blodig udflåd, det plejer den ikke, og så har jeg haft forbigående dårlig mave.

Håber I kan give mig nogle retningslinier, specielt omkring fødevarerne, eller hvor jeg kan finde noget litteratur.

Svar:

Listeriose er en fødemiddelbåren sygdom, som forårsages af bakterien listeria monocytogenes. Denne bakterie findes i naturen og således også i mange rå/ubehandlede levnedsmidler. Det betyder, at man en gang imellem spiser bakterien, den bliver oftest slået ihjel i mavesækken eller opholder sig kortvarigt tarmen. Det er kun sjældent, at den giver anledning til sygdom. Ved sygdom kan det være i form af diarre, der går over i løbet af et par dage eller alvorlig sygdom som meningitis, blodforgiftning eller udbredt/dissemineret sygdom hos det ufødte barn.

Risikofødemidler er bløde oste og charcuterivarer, som ikke er fremstillet udfra pasteuriserede råvarer eller efterfølgende er blevet varmebehandlet.

Det er vigtigt, at du holder en god hygiejne i dit køkken: gennemsteg alt kød, hold kød og grøntsager adskilt også med separate spækbrætter og knive, vask grøntsager omhyggeligt før brug. Rengør dine køkkenredskaber efter brug og husk at skifte karkluden tit. Vask hænder både før og efter madlavning og overhold madvarernes udløbsdatoer.

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce