Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min veninde lider af Crohn´s sygdom - hvad er det?

Spørgsmål:

Hej!

Jeg har en veninde, der lider af tarmbesvær , problemer med dårlig mave et par dage ad gangen, hvor hun ikke er ret meget for at komme ret langt hjemmefra. Hun siger, at hun er opereret en gang for det, uden at det har hjulpet hende ret meget, og hun frygter, at hun skal opereres en gang til og skal have stomi.

PS: Jeg har set lægens bord i tv, hun gjorde selv opmærksom på udsendelsen, men er ellers meget tavs om sin sygdom og vil ikke snakke så meget om det, selv om det tynger hende meget. Jeg kunne godt tænke mig mere information og eventuelt oplysninger om, hvor man kan læse mere om det - måske her på internettet.

Hvad er morbus - crohn ? Hvordan opstår det ? Smitter det ? Hvilke konsekvenser har det for ens livskvalitet?

Svar:

Crohn’s sygdom er en kronisk tarmbetændelse. Sygdommen kan påvirke hele mave-tarmkanalen, men findes oftest i den sidste del af tyndtarmen eller i tyktarmen. Patienter med Crohn’s sygdom kan opleve mange forskellige symptomer, men det mest karakteristiske er, at de har smerter og/eller diarré - eventuelt ledsaget af blod i afføringen eller slimafgang. Nogle patienter har et større eller mindre vægttab, før diagnosen stilles, og sygdommen kan ledsages af træthed samt symptomer fra andre organer, oftest i form af ledgener.Man ved faktisk ikke, hvad der er årsagen til Crohn’s sygdom. Det har været foreslået, men ikke bevist, at bakterier, bakterielle nedbrydningsprodukter eller virus har betydning. Imidlertid ved man, at der er en ophobning af tilfælde indenfor familier, og at der derfor er en vis genetisk komponent. Ydermere er der visse holdepunkter for, at tarmen reagerer anderledes på beskadigelse hos patienter med kronisk tarmbetændelse end blandt raske. Der er ikke holdepunkter for at Crohn’s sygdom smitter.Crohn’s sygdom har et meget varierende forløb. Hos nogle patienter vil det i høj grad påvirke livskvaliteten, mens andre patienter kan leve et relativt normalt liv med kun få gener. Det er derimod karakteristisk, at sygdommen veksler meget i sværhedsgrad. Hvis sygdommen sidder meget lokaliseret i tarmen, kan operation absolut være en god behandling, mens det i andre tilfælde med mere udbredt sygdom kan være mere hensigtsmæssigt med medicinsk behandling. Mange patienter med Crohn’s sygdom vil opleve at få såvel medicinsk behandling som behov for operation i sygdomsforløbet.Der er yderligere oplysninger på Netdoktor’s hjemmeside om kronisk tarmbetændelse, og du vil også kunne finde oplysninger på internettet ved blot at søge på Crohn’s sygdom.

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce