OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Jeg er en kvinde på 26. Jeg er i tvivl om, hvad forskellen er på mavesår og mavekatar. Jeg har igennem flere år, da jeg var teenager, fået Losec® imod, hvad min læge kaldte, mavekatar, men jeg er aldrig blevet undersøgt nærmere.
Jeg har de samme symptomer igen, og er i tvivl om, hvorvidt jeg skal henvende mig til min nye læge pga. det. For 2 måneder siden begyndte jeg at have halsbrand - både i dagtimerne og om natten. I de sidste 14 dage har jeg haft fornemmelsen af, at der sidder et dyr og gnaver i toppen af maven - lidt til højre, når jeg ser ned ad mig selv. Nogle gange føles det som om, det stråler om på ryggen. Om natten vågner jeg også ved, at det svier og bider, og jeg har halsbrand,når jeg lægger mig på maven.
Jeg har denne bidende fornemmelse, når jeg er sulten, men hvis jeg spiser noget, får jeg også ondt af det. I øjeblikket spiser jeg meget lidt - bananer, knækbrød og mælk, og jeg skærer ned på krydret mad, kaffe, vin, øl mm.
Jeg har kunnet dulme mavesmerterne med Link®, men det forsvinder det tilsyneladende ikke af.
Jeg vil meget gerne have et råd om, hvorvidt jeg bare skal fortsætte med Link® eller gå til lægen, og hvad forskellen i øvrigt er på mavekatar og mavesår?
Mavesår beskriver en slimhindelæsion i mavesækken eller oftere tolvfingertarmen. Diagnosen stilles fortrinsvis med en mavekikkertundersøgelser. Man ved at mavesår oftest er fremkaldt af mavesårsbakterien helicobacter pylori, men gigtmedicin og acetylsalicylsyreholdig medicin (som Kodigmagnyl®) kan også give anledning til mavesår. Begrebet mavekatar er i modsætning til mavesår meget uspecifikt. Principielt er mavekatar (gastritis) en betændelsesforandring i mavesækken, der påvises ved mikroskopi af vævsprøver. Mange tilstande kan give anledning til gastritis heriblandt mavesårsbakterien og ligeledes gigtmedidin. Nogle anvender imidlertid begrebet mavekatar til at beskrive overfladiske slimhindebeskadigelser f.eks. konstateret ved gastroskopi og andre anvender begrebet til at beskrive ubehag i maven.
Dine symptomer med halsbrand lyder derimod som om, det kunne være foreneligt med spiserørskatar, der i modsætning til mavekatar er en veldefineret tilstand med beskadigelse af slimhinden i spiserøret også påvist ved mavekikkertundersøgelse. Effekten af Link® understøtter også, at det kan dreje sig om spiserørskatar, men du kan naturligvis også have fået et mavesår.
Alt i alt synes jeg at dine symptomer gør, at du bør opsøge din læge. En mavekikkertundersøgelse kan meget vel være på sin plads. Du bør også overveje at ophøre med Kodigmagnyl® samt med Tilcotil®, jævnfør ovenstående, Det vil formodentlig kunne erstattes med paracetamol. Indtil du har snakket med din egen læge kan du udemæket fortsætte med Link®.
Med venlig hilsen
Jens Kjeldsen, 1. reservelæge, Ph.D.
Sidst opdateret: 21.06.2000