Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kan jeg forebygge mavesyre-reflux (sure opstød)?

Spørgsmål:

Jeg har de fleste symptomer på mavesyre-reflux (tre konstant brændende punkter i spiserøret og øverste del af maven, der stråler ud i resten af overkroppen, kvalme efter måltider, dog ingen sure opstød), men ved ikke, hvad jeg selv kan gøre. 

Jeg er ikke overvægtig, spiser fornuftigt, drikker slet ikke kaffe, meget sjældent alkohol, ryger ikke og ligger i forvejen med hovedet højt om natten. Det er imidlertid meget ubehageligt, så hvis jeg selv kan gøre noget, indtil jeg skal rigtig undersøges, så ville jeg blive glad (jeg venter på at blive indkaldt til røntgen af mave og spiserør).

med venlig hilsen

Majken 

Svar:

I dit brev klager du over brændende smerter i spiserør og øverste del af maven, samt kvalme efter måltiderne og nævner samtidig, at du ikke har nogen sure opstød.

Mavesyrereflux er en tilstand, hvor mavesækkens indhold, inklusive mavesyre, kommer retur op i spiserøret i forbindelse med en defekt mavemundsmuskel, og denne tilstand ses oftest i forbindelse med et spiserørsbrok.

Store måltider, fysisk aktivitet efter måltidet, ophold i liggende stilling efter måltidet og tobaksrygning giver alle anledning til mavesyrereflux, såfremt man har en utilstrækkelig mavemundsmuskel. Såfremt tilstanden fortsætter, kan der optræde en kronisk irritationstilstand i spiserørets nederste del (spiserørskatar).

Behandlingen af syrereflux er små alsidigt sammensatte måltider. Ligge med flere hovedpuder under hovedgærdet og undgå at opholde sig i liggende stilling lige efter måltidet. Kaffe er ikke i sig selv skadeligt, men stærk kaffe i større mængder uden anden samtidig føde er skadeligt og fremmer mavesyrerefluxproblemerne. Alkohol bør man være meget tilbageholdende med, da

det kan fremme syreproduktion og fremme en eventuel irritation i spiserøret.

I dit tilfælde er jeg helt enig med din læge om at få fastlagt årsagen til dine symptomer med en række undersøgelser, og i ventetiden kan du eventuelt i håndkøb købe gaviscontabletter eller mikstur, som typisk tages ½ time efter hvert måltid + ved sovetid.

Hvis dine undersøgelser bekræfter syrereflux som årsag til dine gener, er der i dag gode medicinske behandlingsmuligheder.

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce