Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad betyder det når der er blod i afføringen?

Spørgsmål:

En gang imellem (måske en til to gange om måneden) har jeg oplevet blod i afføringen. Nogle gange er det næsten ingenting, og andre gange er er det faktisk en hel del! Jeg frygter lidt, at jeg måske har kræft i fordøjelses-systemet (tyktarmen), men har ingen smerter... heller ikke de gange der er blod i afføringen. Jeg er ikke sikker på, om jeg har oplevet fænomenet uden for hjemmet!

En gang imellem drikker jeg rimeligt meget alkohol, men det indtages over en eller to dage om ugen, eller et par gange hver 14 dage. Jeg drikker aldrig i hverdagene. Dyrker en smule sport i ny og næ (er i ok form). Spiser ok, både morgen, middag og aften og tager vitaminpille hver dag! (holder mig så vidt muligt væk fra alle former for medicin)

Jeg går rimeligt ofte på toilettet (når jeg er der hjemme), også selv om det egentligt ikke rigtigt er trængende (ude besøger jeg sjældnere et toilet). Det sidste er kun medtaget fordi: ved ikke om blodet kommer fra tarmen eller ringmusklen!! (sikert lige meget)

Håber i kan hjælpe mig, på forhånd tak.

Svar:

Blod i afføringen eller blot blod på afføringen, kan skyldes såvel banale sygdomme som f.eks. hæmmorrider, revner i endetarmsåbningen eller mere alvorlige sygdomme som betændelsestilstande i tyktarmen eller svulster i

tyktarmen. Blod ved toiletbesøg bør altid føre til en konsultation hos ens egen læge som ved meget enkle undersøgelser kan give en forklaring på årsagen til blødningen. Heldigvis er det oftest en banal årsag, som let lader sig behandle. Og i de tilfælde, hvor årsagen er mere alvorlige sygdomme er det væsentligt, at man søger læge på mindste mistanke om blodafgang ved afføring, med andre ord man skal ikke vente og se om der igen skulle komme blødning før man søger læge!.

I dit tilfælde med din alder er det mest sandsynligt at det drejer sig om en ikke alvorlig lidelse, men søg nu alligevel læge og få undersøgt årsagen til din blødning.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 24.10.2002
Annonce