Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vores datter er 15 og har endnu ikke menstruation - er det normalt?

Spørgsmål:

Vores pige er nu 15½ år og har endnu ikke startet på sin menstruation og foruden dette har ofte mavesmerter. Hun har af lægen fået ordineret Panodil® og er blevet undersøgt uden at der er fundet noget galt.

  1. Kan det virkelig være normalt at hun endnu ikke er startet på sin menstraution?

  2. Har mavesmerterne måske noget at gøre med den manglende menstruation?

Svar:

Selvom tidspunktet for den første menstruation ligger i 12-14 års alderen, er det ikke helt ualmindeligt, at blødningerne starter enten tidligere eller senere. Jeg vil sige, at indtil 17 års alderen er det rimeligt at være afventende.

Det er ikke usædvanligt, at der i månederne op mod den første menstruation er "mavesmerter". Panodil® er et mildt smertestillende middel, og der er ikke noget i vejen for, at hun får et par Panodil® når det er værst.

Du skriver, at lægen har undersøgt hende. Jeg går ud fra, at der ved undersøgelse forstås en undersøgelse af underlivet og en vurdering af hendes almindelige udvikling. Underlivsundersøgelsen behøver ikke være særligt omfattende, men bør i hvert fald indebære, at forholdene ved de ydre kønsorganer således at det kan konstateres, at alt ser normalt ud.

Men ellers - prøv at have lidt tålmodighed et års tid endnu, hvis hun i øvrigt er sund og rask.

Hvis blødningen ikke kommer i løbet af det næste års tid, vil det nok være rimeligt, at der foretages en vurdering. Hvorvidt jeres egen læge er i stand til at foretage en sådan vurdering kan jeg ikke afgøre, men ellers vil en specialist kunne hjælpe jer og jeres datter.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen, Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 19.06.2000
Annonce