Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Allerede et par dage før min menstruation bliver jeg træt og uoplagt

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Allerede et par dage før mín menstruation, starter jeg med at være meget træt, uoplagt og deprimeret. Samtidigt ligesom presser det inde i hovedet uden dog at give rigtig hovedpine. Om morgenen er mine øjne helt hævede som var de fyldt med væske.

De første menustrationsdage bløder jeg meget kraftigt og har mange smerter lige foran i underlivet. Jeg er ufattelig træt.

På 2-3.dagen får jeg ofte migræneanfald, hvor presset i hovedet bliver helt dunkende og jeg kan slet ikke tåle lys. Jeg kaster op og har det rigtig dårligt. Jeg får medicin mod anfald, men pillerne hjælper kun nogle gange.

Hvad skyldes alt dette, og hvad kan jeg gøre for at afhjælpe det. Det er belastende at jeg hver måned har ca.3-4 dage hvor jeg helst ligger i sengen og er deprimeret og har det skidt. Håber på svar og råd. Hvordan vil P-piller i øvrigt virke?

Med venlig hilsen NH

Svar:

Kære NH

Måske har du hørt om PMS - det betyder præmenstruelt syndrom. Det er en tilstand mange kvinder oplever jævnligt eller konstant i mere eller mindre udtalt grad.

Jeg synes nok, at dine symptomer ser ud til at være meget svære. Jeg tror ikke der er tale om sygdom i almindelig forstand, og det er jo godt nok, men da tilstanden jo nærmest må betragtes som invaliderende, kan du ikke bare finde dig i at det fortsætter på den måde.

Jeg mener, at du vil have brug for en vurdering hos din læge eller måske hos en specialist i kvindesygdomme. Det kan ikke udelukkes, at resultatet af en sådan undersøgelse kan blive, at du skal forsøge at dæmpe, måske fjerne symptomerne ved hjælp af et p-pillepræparat, i hvert fald i nogle måneder for at se, hvordan det så går.

Ganske vist er p-piller og migræne ikke altid den bedste kombination, og i nogle tilfælde må p-piller ligefrem frarådes, men det spørgsmål kan ikke afklares alene på dit brev.

Jeg mener imidlertid, at du efter din beskrivelse har det så skidt hver måned, at en eller anden form for behandling er nødvendig. Jeg tror ikke, at du kan klare det med tålmodighed - der skal nok noget mere til.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 04.09.2000
Annonce