Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Findes der p-piller til mænd?

Spørgsmål:

Hej! Jeg er en dreng på 17 år, som gennem nu ca. 1,5 år har haft kæreste og samleje. I det forhold tog hun p-piller, hvorfor jeg aldrig rigtigt har brugt kondom. Jeg har fået en ny kæreste, som ikke tager piller og ikke ønsker det da hun ikke er sikker på det, og ikke tror på at hun kan huske at tage pillerne på de rigtige tidspunkter. Jeg er derfor begyndt at benytte kondom, men jeg føler at det direkte tænder mig af... Jeg har fra en ven, der i flere år har boet i Spanien fået fortalt, at det der er muligt at få P-piller til mænd og at han har taget dem i over 8 mdr., med et godt resultat (han er da ikke far endnu... :-). Er det muligt at få p-piller til mænd i Danmark? Og hvilke bivirkninger er der ved dem?

Svar:

Kære unge mand

Du spørger om der findes en p-pille til mænd, du kan bruge i stedet for kondom. Det er desværre ikke tilfældet. Jeg er ikke sikker på hvor din ven i Spanien har fået en mandlig p-pille fra, da jeg ikke tror, at en sådan er markedsført noget sted i verden.

Der foregår en stor forskning indenfor områder, hvor man specielt har tænkt på en mandlig p-pille, som en måde hvorpå man kan begrænse den høje fødselsrate i u-landene. Speciel et land som Kina har arbejdet på at producere en p-pille til mænd.

Det nuværende princip man afprøver, er populært sagt at give et stof, der blokerer produktionen af de hypofyse-hormoner, der har til opgave at stimulere testiklerne til at lave spermier. Imidlertidig vil en sådan blokering også betyde, at produktionen af mandlige kønshormoner nedsættes og dette er på ingen måde ønskeligt. Som en kompensation for dette arbejder man nu med at give det ovennævnte blokerende stof og samtidigt med dette give mandligt kønshormon (testosteron). Således vil man ikke opleve, at man kommer i underskud af testosteron (der ellers ville vise sig ved nedsat sexlyst, manglende skægvækst, knogleskørhed med videre).

Bivirkningen til en sådan behandling er blandt andet den måde man bliver behandlet på. Man er således nød til at tage "pillen" som en indsprøjtning eller som et plaster. En anden bivirkning er usikkerheden om, hvad en sådan behandling vil kunne have af langtidsbivirkninger. Det vides for eksempel ikke, om ens risiko for at få nogle cancer former øges, ligesom man ikke ved, om der er en risiko for, at man efter endt behandling ikke igen kan blive frugtbar.

Så indtil videre er der vel ikke andet at sige, end at du må affinde dig med kondomet ... trods din modvilje imod dette :-(

Med venlig hilsen

Jan Erik Henriksen

Sidst opdateret: 17.10.2000
Annonce