Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min læge har foreslået hormonspiral - hvad synes I?

Spørgsmål:

Prævention. Da jeg ikke ønsker flere børn har jeg i øjeblikket en normal spiral. Når min mensens er overstået (7 dag - heraf 2-3 med ret kraftig blødning) pletbløder jeg i 10 dage efter. Det er ret ødelæggende for vores sexliv. Min læge foreslog så en hormonspiral. Hvad synes I om sådan en? Hvilke fordele og ulemper er der ved at få en hormonspiral.

Svar:

Jeg kan godt forstå, hvis du er træt af at bløde i mere end 14 dage hver måned. Det er ikke acceptabelt og heller ikke nødvendigt.

Du har kobberspiral og tænker på at skifte til hormonspiral. Hvorvidt et sådan skift vil løse dit problem kan ikke afgøres på forhånd.

Hormonspiralens største fordel frem for kobberspiralen er, at tilbøjelighed til kraftige blødninger dæmpes betydeligt. Derimod er der ingen garanti for, at langvarige blødninger eller pletblødninger vil mindskes ved skift til hormonspiral.

Ledsagende dit brev fortæller du, at du tidligere har haft en stor muskelknude i livmoderen - muskelknuden blev fjernet ved operation. Desuden har du født ved kejsersnit 2 gange, senest 1999. Man kan godt forestille sig, at din livmoderhulhed ikke er ganske glat og regelmæssig efter det der er sket. Det kan være medvirkende årsag til, at "spiralen driller". Det kan også være, at den ikke sidder rigtigt godt på plads i livmoderhulen.

Jeg vil derfor foreslå, at du taler med din læge om at blive henvist til gynækolog med henblik på en ultralydskanning, hvor spiralens placering kan vurderes. Det kan tænkes at gynækologen også vil foreslå, at spiralen midlertidigt fjernes, for derved at få et indtryk af din naturlige menstruationsrytme og varighed.

Endelig kan det tænkes, at gynækologen foreslår at du får foretaget en såkaldt hysteroskopi, hvor man med et tyndt rør med optik og lys kan kigge rundt i livmoderhulen for at se, om der er normale pladsforhold.

Derefter vil du kunne få en kvalificeret rådgivning med hensyn til, hvad der er bedst for dig, når det gælder fremtidig svangerskabsforebyggelse.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 13.10.2000
Annonce