Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Bliver min menstruation aldrig smertefri og regelmæssig?

Spørgsmål:

Jeg er 17 og har haft menstruation siden jeg var 10. Det eneste problem er, at den stadigvæk er ekstrem uregelmæssig og ofte meget smertefuld. Smerterne er så vedvarende smerter (det/de første døgn), at jeg stadig er der, selvom jeg har taget det antal ipren, jeg må, på en dag.

Jeg kender til nogle øvelser mod smerterne, men kan ikke lave dem, da jeg også får opkastningsfornemmelser.

Er min menstruation af en sådan art, at den aldrig bliver regelmæssig og vil jeg have smerter indtil jeg kommer i overgangsalderen?!?

Svar:

Når du anfører, at dine blødninger er uregelmæssige går jeg udfra at de veksler med såvel for korte som for lange intervaller. Dette er formentlig udtryk for, at din hormonproduktion svinger meget, hvilket kan ses adskillige år efter man har haft sine første blødninger. Denne uregelmæssighed i hormonproduktionen skyldes en fortsat lettere umodenhed i det system der styrer dine kønshormoner. Dog er det sjældent, at generne forsætter 7 år efter blødningsstart.

Uregelmæssige blødninger kan dog ses ved en række medicinske sygdomme (f.eks. stofskiftesygdomme), men dette er meget sjældent i din alder.

Dine menstruationssmerter kan muligvis sættes i forbindelse med uregelmæssigheden i intervallet mellem dine blødninger og disse blødningernes vekslende styrke.

Mit forslag til dig er, at søge egen læge m.h.p. en evt. undersøgelse og et behandlingsforslag.

Man kan evt. give en hormonbehandling (p.piller), som ofte kan regulere de uregelmæssige blødninger og samtidig hjælpe på dine smerter.

Hormonbehandlingen kan blot være en kur på f.eks. ½-1 år, hvorefter dine gener kan forsvinde helt.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 03.01.2002
Annonce