Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det farligt at springe p-pille pausen over?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Min kæreste springer nogle gange menustrationen over ved bare at fortsætte på en ny pakke p-piller. Jeg ved der er mange piger der gør det fordi de ikke lige gider at have menustration. Jeg har spurgt hende og hun mener ikke der sker noget ved det, men er ikke sikker.

Jeg er lidt bekymret og kunne godt tænke mig at vide hvad det gør ved kroppen og hvilke konsekvenser det kan få? Ødelægger det den præventive virkning eller gør det måske sådan, at hun kan få svært ved at få børn?

Håber at I kan hjælpe mig med spørgsmålet selvom jeg ikke kender p-pille mærket.

Venlig hilsen

Ivan

Svar:

Kære Ivan

Din kæreste er en høj flot pige på 23 år som anvender p-piller, og som hun tilsyneladende er godt tilfreds dermed. Hendes problem er, at hun er træt af de månedlige blødninger i p-pille pauserne.

Du har ret i, at en del kvinder i samme situation springer over med pauserne en gang imellem for at slippe for blødning - f.eks i ferieperioderne.

Det normale er, at man tager p-piller i tre uger og holder en uges pause, hvor blødningen kommer. Denne måde at tage p-piller på har været brugt lige siden p-pillernes start for snart 40 år siden. Når man har valgt at holde en månedlig pause har det tre formål:

  1. Kvinden får det indtryk at hun fortsat, som det var tilfældet før hun startede på p-pillerne, har en månedlig menstruation. Psykologisk set kan det være en god disposition.

  2. Den månedlige blødning giver hende også en sikkerhed for, at hun ikke siden sidste pause er blevet gravid ved et uheld.

  3. Endelig giver den månedlige blødning rimelig sikkerhed for, at der ikke indtræder andre blødninger i utide ind imellem.

Man kunne lige så godt have valgt p-pille pause intervaller på seks uger, ti uger, tre måneder eller et halvt år for den sags skyld. Virkningen ville være den samme, men risikoen for blødning i utide ville være større. Blødning i utide giver utryghed, selv om det ikke er udtryk for sygdom. Chancen for at opdage en graviditet ville også være mindre uden månedlig blødning. Men bortset fra det, er der ikke noget der taler imod at tage p-piller ud i én køre, det vil hverken beskadige kroppen eller ødelægge den præventive virkning. Den fortsatte og uafbrudte brug af p-piller vil heller ikke påvirke et senere ønske om at blive gravid.

Alt i alt må jeg sige, at det for mig at se, er i orden at din kæreste springer over nogle gange med menstruation, men kun på den betingelse, at hun er opmærksom på hvad hun gør og hvilke ulemper der kan følge heraf.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i Gynækologi

Sidst opdateret: 20.02.2003
Annonce