Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor udebliver min menstruation?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg kan ikke forstå hvorfor min menstruation pludselig stoppede for 2 år siden. Hvad kan det mon være, der er i vejen? Jeg lider af lægeskræk og jeg ved godt, at det ikke hjælper mig. Jeg er også bange for, at når jeg kommer derop, så siger de til mig, at jeg ikke kan få børn. Jeg er (måske)bange for at se sandheden i øjnene. 2 år ER meget langt tid.

Jeg har ikke haft bemærkelsesværdig vægttab, været stresset eller på anden måde haft noget, som måske kunne være årsag til at min menstruation udebliver.

Kan det skyldes hormornelle forstyrrelser? Hvis ja, hvad sker der hvis man ikke har gjort noget ved det i 2 år?

På forhånd tak!

Hilsen J.

Svar:

Kære J,

Det fremgår af dine øvrige oplysninger, at du er 15 år gammel, vejer 80

kilo og er 160 cm. høj. Det betyder at dit Body Mass Index (BMI) er 32 - eller sagt på en anden måde: du er svært overvægtig.Det ved du sikkert godt selv.

Jeg kan forestille mig, at du havde brug for at snakke med en fagperson om dette forhold. Det kunne være din læge eller en diætist. Hvad der er årsagen til din overvægt, ved jeg selvfølgelig ikke og måske er det noget, der fortager sig af sig selv. Men da dit spørgsmål går på, at du ikke længere har menstruation, så må jeg sige, at en mulig årsag til dette hænger sammen med din overvægt.

Jeg tror du skal have hjælp til at ændre dine kostvaner - og havde du været 3-5 år ældre, ville jeg anbefale at du tabte 10 kg. i vægt. En sådan anbefaling kan jeg imidlertid ikke give til en kvinde på 15 år, som jeg ikke kender. Det kan godt være, at du lider af "lægeskræk", men jeg synes alligevel at du må se at få gjort noget ved det for at komme til at fungere normalt igen.

Umiddelbart er din tilstand ikke udtryk for sygdom, men en hormonel ubalance kan der selvfølgelig være tale om. En sådan ubalance vil, når tingene er på plads igen, blive hævet således at du på alle måder - også i spørgsmålet om senere at kunne få børn - er rask og frisk. Ja det var måske lidt barske ord, men måske kan det være med til at få dig i den rigtige retning.

Det håber jeg.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

speciallæge

Sidst opdateret: 30.09.2003
Annonce