Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan en spiral mindske mine lændesmerter?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg døjer med lændesmerter, når jeg får min menstruation. Det kan strække sig fra 4-21 dage. Jeg oplever det mest, når jeg lægger mig til at sove, eller når jeg vågner. Men også i løbet af dagen. Jeg har opdaget, at når jeg stopper helt med p-piller, så udebliver disse smerter. Jeg har prøvet at skifte til et andet p-pille mærke, men det viser sig ikke at hjælpe.

Jeg kan bedre disse smerter med kodimagnyler, men synes ikke, at det er en holdbar løsning. Jeg vil dog meget gerne have mulighed for at dyrke sex med min kæreste, uden kondom, og søger derfor et alternativ. Min læge samt min gynækolog, har ikke oplevet lignende fortilfælde, men anbefaler begge en hormon-spiral. Men jeg er bekymret for om det vil afhjælpe smerterne, eftersom hormoner ( p-piller) åbenbart er den direkte årsag til dette.

Mit spørgsmål går på, om I har hørt om denne slags tilfælde og hvis ja. Hvad har virket som løsning, når man ønsker en anden præventionsform end kondom. Håber meget at I kan hjælpe :)

Svar:

Kære Spørger,

Hvis du har lændesmerter op til 3 uger hver måned, har jeg svært ved at tro, at de er udløst af en p-pille blødning. Du er undersøgt af egen læge og gynækolog, uden at man har fundet noget galt i underlivet. Det er betryggende at vide. Jeg tænkte ellers på, om smerterne kunne skyldes en speciel tilstand, man kalder endometriose. Men for den er det almindeligt, at smerter ved menstruation mindskes, når man tager p-piller - og altså ikke omvendt.

Du har brug for sikker prævention. Så hvis eneste gene ved p-pillerne er de nævnte lændesmerter, når du bløder, kunne du jo prøve at tage p-pillerne uden pause i nogle måneder - og så se, hvordan det så går. Ideen med hormonspiralen er heller ikke dårlig - men den bryder du dig jo ikke rigtigt om? Hormonet i hormonspiralen er iøvrigt ikke det samme som i p-piller.

Spiraler både hormonspiral og den almindelige kobberspiral er imidlertid fra mit synspunkt ikke det bedste valg, hvis man ikke tidligere har været gravid. Men tilbage til smerterne: Hvis de fortsætter, må du tale med lægen igen. Som sagt, så tvivler jeg på, at p-pillerne er forklaringen.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

specialllæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 29.06.2004
Annonce