Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg blive behandlet for neglesvamp mens jeg ammer?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har neglesvamp i lilletåen. Da jeg snakkede med min egen læge for et par år siden, sagde hun, at når det kun var i lilletåen skulle jeg bare leve med det da medicinsk behandling ville tage langt tid.

Nu ser det ud som om at det breder sig til den næste tå ved siden af (er lidt mørk ude i siden) og jeg godt tænke mig at få gjort noget ved det. Men problemet er, at jeg ammer mit barn på 2 måneder, og har ønske om at blive ved ihvertfald til barnet er et år.

Kan man få noget medicin som ikke ville skade barnet? Eller skal jeg lade som ingenting til om et år?

Jeg er aldrig blevet behandlet mod fodsvamp. Har dog haft fodvorter som jeg kom af med igen.

Hvorfor har jeg heller ikke smittet min kæreste? Vi har brugt samme brusebad i mange år.

På forhånd tak for svar.

Svar:

Kære spørger.

Som jeg læser dine spørgsmål, vil du gerne vide, om du kan blive behandlet for neglesvamp, mens du ammer, og om neglesvamp smitter.

Det første, jeg vil anbefale dig, er, at du ved en svampeundersøgelse får konstateret, om du virkelig har neglesvamp. Ofte kan lilletå-neglene nemlig have en ændret struktur i forhold til de øvrige tånegle, uden at dette er ensbetydende med en svampeinfektion. En svampeundersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Ved undersøgelsen tages et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og efterfølgende undersøges i laboratoriet. Svar foreligger som regel indenfor 2 –3 uger.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Ingen af disse præparater er dog en behandlingsmulighed for dig på nuværende tidspunkt, da man fraråder anvendelse af præparaterne under graviditet og amning, enten på grund af risiko for barnet eller fordi man ikke har tilstrækkelig erfaring med præparaterne i forbindelse med graviditet og amning. Derudover findes en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere en tånegle-svampeinfektion og heller ikke med neglelakken har man tilstrækkelig erfaring i forbindelse med graviditet og amning til at man kan anbefale denne. Optagelsen af stoffet i kroppen er dog ringe. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Så alt i alt må du indstille dig på at vente med at få en effektiv behandling for din eventuelle neglesvamp, indtil du stopper med at amme. I mellemtiden kan du måske have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb og kan anvendes i forbindelse med graviditet og amning). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Hvis du har neglesvamp, men ikke samtidig fodsvamp, er der formentlig kun en lille risiko for, at du giver smitten videre til din kæreste. Neglesvamp er nemlig i sig selv ikke særlig smitsom, hvorimod fodsvamp er smitsom og smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Jeg vil derfor anbefale dig, at du også bliver undersøgt for fodsvamp, når du alligevel er hos lægen for at blive undersøgt for neglesvamp.

Du skal være opmærksom på, at neglesvamp formentlig kan smitte i forbindelse med nedfiling af neglene, da inficeret neglemateriale kan indeholde svampesporer. Men derudover kan jeg kun anbefale dig almindelige hygiejniske foranstaltninger (holde fødder og tæer tørre, bruge et særskilt håndklæde og anvende badetøfler, når du opholder dig i baderum). Så skulle risikoen for spredning af en eventuel neglesvamp være lille.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal

Læge.

Sidst opdateret: 16.04.2003
Annonce