Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan Atamon anvendes til behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Mit spørgsmål er, om det overhovedet kan hjælpe at påsmøre neglene Atamon dagligt? Der findes jo en tablet behandling, men den er jo temmelig dyr. Er der en billigere løsning?

Svar:

Kære spørger.

Jeg forstår på din henvendelse, at du ønsker svar på, om Atamon kan anvendes til behandling af neglesvamp, og om der findes en billig, effektiv behandling til neglesvamp.

Primært er det vigtigt, at du via din egen læge eller via en hudlæge får konstateret, om dine negleforandringer skyldes neglesvamp. En undersøgelse for neglesvamp indebærer, at du får taget et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2-3 uger.

Atamon indeholder konserveringsmidlet natriumbenzoat, som hæmmer væksten af gær- og skimmelsvampe, hvilket benyttes til at forlænge madvarers holdbarhed. Desværre virker Atamon ikke på de svampe, der langt hyppigst forårsager neglesvamp (dermatofyter, som er årsag til neglesvamp i mere end 90% af tilfældene). Desuden er lokale svampedræbende midler som den eneste behandling til neglesvamp oftest ikke tilstrækkeligt effektive, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Atamon er i øvrigt et kraftigt allergen, som kan medføre eksem. På denne baggrund kan jeg derfor ikke anbefale, at neglesvamp behandles med Atamon.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere en svampeinfektion.

Terbinafin og itraconazol koster begge ca. 1200 kr. for behandling af svampeinfektion i tånegle i de anbefalede doser og behandlingsperioder, dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er noget dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om du får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakken koster ca. 400 kr. for 5 ml, men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin.

Desværre har jeg ikke kendskab til en billigere og mere effektiv behandling.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal

Læge.

Sidst opdateret: 16.04.2003
Annonce