Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der en sammenhæng mellem neglesvamp og barnløshed?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har ved egen læge fået konstateret neglesvamp, som viste sig ved de typiske kendetegn (gullig misfarvning, løsning af begge storetås negle i siderne). Jeg vil nu gerne vide om der er en evt. sammenhæng mellem min barnløshed og det at være angrebet af svamp. Jeg har bl. a. også oplevet, at jeg ved behandling med penicillin også udvikler svamp i munden og i skeden, hvad jeg aldrig før er blevet. Disse ting er sket lige inden og efter, at jeg opdagede, at jeg havde fået neglesvamp. Jeg ved, at behandlere uden for det etablerede system siger, at der er en sammenhæng, men hvad siger så det etablerede system? Jeg spørger fordi jeg står for at skulle i gang med endnu et forsøg og overvejer at holde pause så jeg kan komme i behandling for min neglesvamp. Hvis jeg vælger denne mulighed, hvor lang tid skal jeg så vente med mit næste forsøg efter endt behandling og forhåbentlig helbredelse for neglesvamp?

Svar:

Kære spørger.

Jeg forstår på din henvendelse, at du gerne vil vide, om der er en sammenhæng mellem neglesvamp og barnløshed. Det mener jeg ikke, der er, og jeg skal forsøge at begrunde min opfattelse.

Der findes forskellige typer svampe, både skimmelsvampe og gærsvampe.

Til skimmelsvampene hører en undergruppe (dermatofyter), som man kan blive smittet med fra andre mennesker eller fra dyr og planter. Skimmelsvampe forekommer ikke naturligt på hverken hud, slimhinder eller negle. Denne gruppe af svampe udgør langt den væsentligste årsag til neglesvamp, og den svamp, der hyppigst påvises, hedder Trichophyton rubrum.

Gærsvampe (bl.a. candida) forekommer derimod normalt på hud og slimhinder som en del af den naturlige flora uden at man mærker svampenes tilstedeværelse. Under visse omstændigheder kan gærsvampene dog give problemer. Det kan f.eks. være under en behandling med antibiotika, hvor gærsvampen får bedre levevilkår, og dermed skifter karakter og breder sig. Dette viser sig hos voksne typisk ved svamp i mundhule eller skede.

Du beskriver således både symptomer, som med overvejende sandsynlighed kan relateres til infektion med skimmelsvampe (neglesvamp) og gærsvampe (svamp i mundhule og skede). Begge typer svampeinfektion er almindeligt forekommende og forløber som regel fredeligt. Jeg mener ikke, der er en sammenhæng mellem de to typer svampeinfektion.

Neglesvamp forårsages altså hyppigst af en undergruppe af skimmelsvampe (dermatofyter). Disse svampe er udelukkende lokaliseret til hud, negle eller hår. Derfor er der ingen mistanke om, at neglesvamp skulle være relateret til din barnløshed.

Jeg er enig med de læger, som fraråder dig tabletbehandling for neglesvamp, mens du behandles for barnløshed. Behandlingen må du heller ikke tage under graviditet og i ammeperioden. Neglesvamp er i sig selv ikke farlig, og hos i øvrigt raske mennesker er generne overvejende kosmetiske. Derfor ser jeg umiddelbart ingen grund til, at neglesvampen skal være årsagen til, at du udskyder din behandling for barnløshed. Men jeg vil anbefale dig, at du kontakter din egen læge med henblik på at gennemdrøfte dette.

Måske kan du have nogen effekt af, at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb og kan anvendes i forbindelse med graviditet og amning). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere, men det kræver ihærdighed.

Held og lykke.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal

Læge.

Sidst opdateret: 16.04.2003
Annonce