Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mine storetå-negle er tykke.

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Begge mine storetå-negle er tykke og jeg må med mellemrum klippe dem meget tæt, da de vokser ind i siden og gør ondt. Det har varet i ca. 10 år.

To andre negle på hver fod er også lidt tykke, men det generer mig ikke som mine storetå-negle. Mener ikke, at jeg har smittet andre.

Vh. Clausen

Svar:

Kære Clausen.

Jeg forstår på din henvendelse, at du har tykke tånegle, som vokser ind i huden og giver dig smerter. Jeg er lidt i tvivl om, hvad du spørger mig om, men mon ikke det er, om tykke tånegle kan være led i en svampeinfektion?

Du beskriver dine storetå-negle som fortykkede, og det er rigtigt, at neglesvamp kan vise sig ved fortykkede negle, men ofte også ved en farveændring og løsning af neglene. Man kan dog ikke med det blotte øje konstatere, om en fortykket negl skyldes en svampeinfektion. Fortykkede negle kan nemlig også skyldes andet end neglesvamp. Derfor er det vigtigt, at du via din egen læge eller en hudlæge får konstateret, om dine negleforandringer skyldes neglesvamp. En undersøgelse for neglesvamp indebærer, at du får taget et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2-3 uger.

Hvis undersøgelsen bekræfter, at du har neglesvamp, er der forskellige behandlingsmuligheder.

Svamp i tånegle behandles som hovedregel med en tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Så selv om du allerede har fået en form for behandling for neglesvamp, er der altså forskellige muligheder.

Hvis undersøgelsen ikke påviser en svampeinfektion, synes jeg alligevel det er vigtigt, at du får en form for behandling, da du beskriver gener og smerter som led i de fortykkede negle. Ud fra din beskrivelse lyder det som nedgroede negle, og her vil du uden tvivl have gavn af en fodterapeut.

Når resultatet af svampeundersøgelsen foreligger, vil jeg foreslå dig, at du sammen med din læge gennemdrøfter hvilken behandling, der for dig vil være den bedste.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal

Læge.

Sidst opdateret: 16.04.2003
Annonce