Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er fortsatte negleforandringer efter endt behandling udtryk for, at behandlingen ikke har virket?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er er blevet behandlet med Lamisil mod neglesvamp på storetåneglen. Først en kur på 3 mdr så en kur på 1 1/2 måned, da symptomerne stadig var der efter endt behandling.

Betyder det, at svampen stadig er aktiv hvis symptomerne stadig er der efter endt behanling eller er det bare neglen der stadig er deform fra angrebet. Så hvis man forestillede sig neglen vokse ud så ville den misdannede negl bare vokse med ud og så til sidst forsvinde? Eller skal man spise de der piller til alle symptomer er væk. Jeg har spurgt min læge og han svarer, at du må nok heller tage en kur mere, men han svarer ikke rigtigt på mit spørgsmål

Håber I forstår hvad jeg mener?

Svar:

Kære spørger.

Jeg forstår på din henvendelse, at du vil gerne vide, om fortsatte negleforandringer efter afsluttet tabletbehandling for neglesvamp er et udtryk for, at behandlingen ikke har virket.

Negleforandringer som led i en svampeinfektion forsvinder ved at det syge område erstattes af ny, sund negl, når svampeinfektionen behandles, og den nye negl vokser frem. Fingernegle fornyes sædvanligvis i løbet af ca. 4 måneder, mens storetånegle fornyes i løbet af 8-12 mdr. Behandling af tåneglesvamp gives typisk i 3-4 måneder, kortere for svampeinfektion i fingernegle. Med mindre svampeinfektionen sidder ganske yderligt, kan man derfor IKKE forvente, at en negl er fuldstændig normaliseret efter afsluttet behandling, selvom svampeinfektionen er velbehandlet. Efter ca. 2 måneders behandling kan man dog forvente at se en tydelig bedring af neglen med normalisering af negleområdet længst oppe mod neglebåndet. Hvis dette ikke er tilfældet, er den givne behandling muligvis ikke effektiv overfor den pågældende svampeinfektion.

Så selvom der fortsat er negleforandringer i den yderste del af neglen efter afsluttet tabletbehandling for neglesvamp, er det altså ikke ensbetydende med, at behandlingen ikke har været effektiv.

Hvis der er tvivl om, du er velbehandlet, vil jeg foreslå dig, at du bliver henvist til en hudlæge med henblik på vurdering og eventuelt en fornyet svampeundersøgelse, som vil kunne afklare, om du fortsat har neglesvamp.

Sidst opdateret: 29.04.2003
Annonce