Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har haft negleforandringer igennem 20 år.

Spørgsmål:

Jeg har en gammel skade gennem 20 år, der har bredt sig med årene og er nu udbredt til 9 negle. Tidligere har jeg også haft fodsvamp, men det er færdigbehandlet.

Jeg har vist min læge neglene - vedkommende synes vist, at jeg må leve med det.

Der er ingen der har sagt, at det ikke er neglesvamp - neglene ligner også billederne.

Svar:

Kære Spørger

Du skriver, at du gennem 20 år har haft vedvarende negleforandringer, og at du tidligere har haft fodsvamp. Jeg er lidt i tvivl om, hvad du gerne vil have mig til at svare på, men jeg skal forsøge at rådgive dig. Hvis dette ikke svarer til dine forventninger, er du meget velkommen til at henvende dig igen.

Det er vigtigt, at du ved en svampeundersøgelse får diagnosticeret, om du har neglesvamp. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Ved undersøgelsen tages et svampeskrab, og lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet ved mikroskopi og dyrkning. Svar foreligger som regel indenfor 2 –3 uger.

Jeg kan dog ikke udelukke, at dine ændrede negle skyldes noget helt andet end en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. psoriasis og andre hudsygdomme kan afficere neglene, ligesom slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme kan påvirke neglene.

Jeg vil derfor tilråde dig, at du bliver henvist til en hudlæge med henblik på at få stillet en diagnose. Herefter kan du og lægen sammen gennemdrøfte eventuelle behandlingsmuligheder.

Sidst opdateret: 29.04.2003
Annonce