Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor virker Lamisil ikke ens på alle mine negle?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har haft svamp i to tånegle ved siden af hinanden. De andre 8 negle er helt normale. Lamisil har virket efter hensigten på den ene, og der er nu en pæn ny negl. På naboneglen er der stort set ingen bedring sket. Hvorfor virker Lamisil ikke ordentligt og ens over det hele?

Svar:

Kære Spørger

Det er bestemt ikke ualmindeligt, at tabletbehandling for neglesvamp har varierende effekt på forskellige negle. Det er en forudsætning for at opnå en behandlingseffekt, at svampemidlet effektivt når hen til det område i neglen, hvor svampen er lokaliseret. Der kan være forskellige årsager til, at dette ikke er muligt. Dels kan svampeinfektionen på et enkelt sted have indkapslet sig, så den bliver sværere at ramme, og dels kan der være lokale forhold ved en enkelt negl, som gør, at svampemidlet ikke har mulighed for at ramme svampen. Det kan fx dreje sig om et område, hvor neglen er løsnet eller har en strukturdefekt, måske på baggrund af tidligere traumer eller tryk, eller måske på baggrund af en medfødt defekt af neglen. Endelig ser man et dårligere behandlingsresultat af negle, som vokser langsomt (< 2 mm pr måned) og hvortil der er nedsat blodforsyning. Alt sammen årsager, som kan have været medvirkende til, at du har haft varierende effekt af din behandling for neglesvamp.

Da du fortsat har forandringer af en enkelt negl efter afsluttet tabletbehandling med terbinafin (indholdsstoffet i lamisil), er din fremtidige behandling en specialistopgave, og jeg vil tilråde dig, at du taler med din egen læge og eventuelt bliver henvist til en hudlæge.

Sidst opdateret: 29.04.2003
Annonce