Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilken behandling er bedst når man er gravid?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor.

De seneste seks måneder har mine tæer været misfarvet. Misfarvningen er tiltaget fra neglens spids og neglene på begge storetæer er nu begyndt at smuldre. Jeg troede først at ændringerne skyldtes tryk fra for små sko.

Jeg er gravid med termin medio juni 2003 og er tvivl om hvilken behandling, der er bedst i denne situation, og hvorledes behandlingen kan fortsættes under ammeperioden.

Venlig hilsen

Agnete

Svar:

Kære Agnete.

Som jeg læser din henvendelse, vil du gerne vide, om du kan blive behandlet for neglesvamp, mens du er gravid, og mens du ammer.

Hvis du ikke allerede har fået det gjort, er det første, jeg vil anbefale dig, at du ved en svampeundersøgelse får diagnosticeret, om du har neglesvamp. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Ved undersøgelsen tages et svampeskrab, og lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges efterfølgende i laboratoriet. Svar foreligger som regel indenfor 2 –3 uger.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Ingen af disse præparater er dog en behandlingsmulighed for dig på nuværende tidspunkt, da man fraråder anvendelse af præparaterne under graviditet og amning, enten på grund af risiko for barnet eller fordi man ikke har tilstrækkelig erfaring med præparaterne i forbindelse med graviditet og amning. Derudover findes en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere en tånegle-svampeinfektion og heller ikke med neglelakken har man tilstrækkelig erfaring i forbindelse med graviditet og amning til, at man kan anbefale denne. Optagelsen af stoffet i kroppen er dog ringe. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Så alt i alt må du indstille dig på at vente med at få en effektiv behandling for din eventuelle neglesvamp, indtil du stopper med at amme. I mellemtiden kan du måske have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb og kan anvendes i forbindelse med graviditet og amning). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Sidst opdateret: 22.04.2003
Annonce