Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min storetå-negl gør meget ondt.

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har negle på ca. 0.5 cm Min storetå-negl gør meget ondt. Efter min behandling kom det igen ca. 2 mdr efter, men denne gang har jeg kun en "rigtig" negl tilbage. Håber du kan hjælpe.

Det har varet i 25 år.

Svar:

Kære spørger.

Jeg forstår på din henvendelse, at du er 25 år gammel og har haft negleforandringer gennem 25 år, altså hele dit liv. Jeg er lidt usikker på, hvad du gerne vil have mig til at svare på, men jeg skal forsøge at rådgive dig. Hvis dette ikke svarer til dine forventninger, er du meget velkommen til at henvende dig igen.

Jeg er tvivlende over for, om dine negleforandringer primært skyldes neglesvamp. Bl.a. fordi du har haft de ændrede negle siden du var lille, og det er ganske sjældent, at man som barn får neglesvamp. Desuden involverer neglesvamp oftest kun en enkelt eller nogle få negle, og ud fra din beskrivelse tolker jeg, at flere af dine negle er påvirkede. Det er vigtigt, at være opmærksom på, at der er andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. medfødte negledefekter, psoriasis og andre hudsygdomme, ligesom slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp, men det betyder så desværre, at man fortsat vil have den tilgrundliggende neglelidelse, selvom en eventuel komplicerende svampeinfektion bliver kureret.

Jeg vil foreslå dig, at du bliver henvist til en hudlæge med henblik på at få foretaget en svampeundersøgelse og en vurdering af, om du måtte have en tilgrundliggende neglelidelse. Ved en undersøgelse for svamp tages et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet ved mikroskopi og dyrkning. Svar foreligger som regel indenfor 2 –3 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Held og lykke.

Sidst opdateret: 29.04.2003
Annonce