Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mine negle er blevet svagere.

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Min tånegl var pludselig blevet meget lettere at klippe. Jeg plejede ellers at skulle bruge mange kræfter. Denne gang kunne jeg nærmest rive neglen af, og underneden var der noget tørt ubeskriveligt hud som jeg prøvede at fjerne med brintoverilte.

Mine fingernegle er også blevet svagere indenfor det sidste års tid.

Kan det skyldes neglesvamp?

Med venlig hilsen

Susanne

Svar:

Kære Susanne.

Du beskriver, at begge dine negle har ændret sig og er blevet mere svage.

Jeg er enig med dig i, at dine symptomer muligvis kan skyldes en svampeinfektion, men jeg kan dog ikke udelukke, at det drejer sig om noget helt andet. Negleforandringer kan nemlig skyldes meget andet end en svampeinfektion: Bl.a. psoriasis og andre hudsygdomme kan afficere neglene, ligesom slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme kan påvirke neglene.

Jeg vil anbefale dig, at du bliver undersøgt via din egen læge eller via en hudlæge og får lavet en undersøgelse for neglesvamp. Undersøgelsen indebærer, at du får taget et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2-3 uger.

Hvis undersøgelsen bekræfter, at du har neglesvamp, er der forskellige behandlingsmuligheder.

Svamp i tånegle behandles som hovedregel med en tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp.

Sidst opdateret: 29.04.2003
Annonce