Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan neglesvamp smitte til huden?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Kan neglesvamp smitte til huden?

Jeg har fået nogle underlige og meget tørre pletter på huden på min hals og ryg.

Efter at have læst på www.neglesvamp.dk er jeg overbevist om, at jeg har neglesvamp i en storetånegl. Neglen ser dog ikke angrebet ud længere, da jeg netop har klippet det sidste af 'det grimme' af.

Da jeg ikke har været bevidst om, at jeg har neglesvamp, har jeg ikke gjort noget for at forebygge smitte.

Kan de tørre pletter på hud på hals og ryg være svamp, som jeg har smittet mig selv med f.eks. via håndklade-tørring efter bad?

Jeg har netop behandlet de tørre pletter på huden med Lamisil, og huden er kommet til at se værre ud, for dog at begynde at blive pænere nu hvor jeg ikke længere smører med Lamisil.

Jeg har dog netop fundet nogle nye ubehandlede, tørre hudpletter på ryggen, og vil gerne sikre mig at jeg får behandlet både neglesvamp og hudpletter på den rigtige måde, -men hvad er det?

Med venlig hilsen

Mona

Svar:

Kære Mona.

Jeg har desværre ikke mulighed for at stille en diagnose på dit udslæt, da det kræver, at man ser og vurderer udslættets karakter. Jeg vil derfor tilråde dig, at du kontakter din læge og eventuelt bliver henvist til en hudlæge med henblik på at få stillet en diagnose.

Af flere årsager lyder det dog ikke umiddelbart sandsynligt, at du skulle være smittet med ringorm fra en eventuel neglesvamp: For det første kan diagnosen neglesvamp ikke stilles med det blotte øje, men kræver en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i et laboratorium. Derudover forsvinder neglesvamp ikke af sig selv, og jeg er derfor tvivlende overfor, om dine tidligere negleforandringer nu også har været forårsaget af neglesvamp? Og endelig anses svamp i tå- og fingernegle ikke for at være særlig smitsom.

På det foreliggende er der derfor større sandsynlighed for, at dit udslæt skyldes andet end en svampeinfektion.

Held og lykke.

Sidst opdateret: 29.04.2003
Annonce