Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Findes der noget billigere til at behandle neglesvamp med?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Min far på 70 har neglesvamp i begge sine storetå-negle og hans lilletå er også meget angrebet. Han var ved lægen for 2-3 år siden og fik noget imod neglesvamp, men da han kom på apoteket ville han ikke købe det, da de TABLETTER han havde fået recept på kostede over 2000 kr.

Derfor vil jeg gerne spørge Jer om der findes noget der er billigere til at behandle neglesvamp med?

m.v.h. Steen

Svar:

Kære Steen

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Efter oplysninger fra Lægeforeningens Medicinfortegnelse koster terbinafin og itraconazol nu begge ca. 1200 kr. for behandling af svampeinfektion i tånegle i de anbefalede doser og behandlingsperioder, dog bliver prisen billigere, hvis man får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakken koster for 5 ml. ca. 400 kr., men igen billigere, hvis man får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er det hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående.

Så alt i alt er behandlingerne i dag billigere, end da din far blev tilbudt behandling for et par år siden. Desværre er det dog stadigvæk dyrt at behandle neglesvamp, og der findes ingen veldokumenterede, billigere behandlinger. Måske kan din far have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb og kan anvendes i forbindelse med graviditet og amning). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Afslutningsvis vil jeg lige minde om, at det er vigtigt, at man får stillet en korrekt diagnose, inden man går i gang med en behandling. Det gøres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse foretages enten hos sin egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2-3 uger.

Sidst opdateret: 05.05.2003
Annonce