Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er de nuværende lægemidler til behandling af neglesvamp mere effektive end for 8 år siden?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

For ca 8 år siden var jeg hårdt angrebet, navnlig på storetåneglene. Jeg fik en pillekur, som "rensede" alle negle undtagen netop storetåneglene. Omend de blev noget "pænere".

Nu er alle neglene smittede igen. Og jeg vil parentetisk spørge om der findes hjælpemidler til at klippe den salgs, specielt de meget tykke og svampede storetånegle?

Mit egentlige spørgsmål: Er midlerne blevet effektivere de sidste år - eller vil det være omsonst at begynde (og bekoste!) en kur igen?

Og: Sidste gang tøvede man med at give mig præparatet. Risiko for lever skader?… Er der med de nye præparater stadig nogen former for negative bivirkninger, f.eks. leveroverbelastning, som man bør tage med i sine overvejelser?

På forhånd tak for svar.

Venlige hilsener

Claus

Svar:

kære Claus

Du spørger 1) om de nuværende lægemidler til behandling af neglesvamp er mere effektive end for ca. 8 år siden, 2) om der er nogle bivirkninger til behandlingerne, og 3) om der findes hjælpemidler til at klippe tykke negle.

Ad 1) Hvor effektive er lægemidlerne?

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Men man må fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling.

Ovennævnte tabletbehandlinger var alle på markedet for 8 år siden, og der er indenfor denne tidsramme ikke tilkommet nyere, mere effektive tabletbehandlinger.

Inden du går i gang med en evt. gentaget behandling for neglesvamp, er det vigtigt, at du får lavet en svampeundersøgelse for at afklare, om du stadig har neglesvamp, og i givet fald hvilken type svamp det drejer sig om. Forskellige svampe har nemlig varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger. Jeg vil derfor råde dig til, at du kontakter din egen læge eller en hudlæge med henblik på en undersøgelse for neglesvamp. Ved undersøgelsen tages et svampeskrab, og lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges efterfølgende i laboratoriet. Svar foreligger som regel efter senest 6 uger.

Når resultatet af undersøgelsen foreligger, kan du og din læge planlægge den behandling, der for dig vil være den bedste. Dette kunne eventuelt være en anden slags tabletbehandling end du tidligere er behandlet med og i kombination med ovennævnte neglelak. Hvis du ikke tidligere har prøvet kombinationsbehandling med både tabletter og neglelak, vil jeg umiddelbart anbefale dette.

Ad 3) Mulige bivirkninger forbundet med behandlingerne?

I henhold til Lægemiddelkataloget er der følgende potentielle bivirkninger til ovennævnte tabletbehandlinger:

TERBINAFIN:

Efter indtagelse af tabletter forekommer bivirkninger hos ca. 10%. Hyppigst ses forbigående gener fra mave-tarm kanalen i form af appetitløshed, mavesmerter, eller diarré. Kvalme ses hos ca. 5%. Hos 2-5% ses hududslæt. Sjældnere kan forekomme led- og muskelmerter, allergiske reaktioner og påvirkning af lever og knoglemarv. Forbigående smagsforstyrrelser ses hos mindre end 1%.

ITRACONAZOL:

Bivirkninger ses hos op til 10%, overvejende i form af gener fra mave-tarm kanalen. Mindre hyppigt ses hudkløe, udslæt, hovedpine, svimmelhed og træthed. Leverpåvirkning ses hos ca. 4%, og enkelte tilfælde af leverbetændelse er beskrevet under langtidsbehandling.

FLUCONAZOL:

Lette bivirkninger fra mave-tarm kanalen forekommer hos ca. 10%. Sjældnere forekommer hovedpine, leverpåvirkning og hududslæt.

AMOROLFIN:

Der kan forekomme lokal irritation og udvikling af eksem.

Hvis du under behandlingen bemærker ovennævnte bivirkninger er det vigtigt, du kontakter din læge. Også hvis du bemærker andre symptomer og gener, skal du kontakter din læge med henblik på at afklare, om disse eventuelt kan skyldes den medicinske behandling.

Jeg vil gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg ikke kun afhænger af præparaternes bivirkningsprofil, men derimod af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes pris og bivirkningsprofil samt mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din eventuelle behandling planlægges.

I øvrigt kan jeg henvise dig til Netdoktors leksikon med information om medicin. Du kan her finde uddybende oplysninger om både terbinafin, itraconazol og fluconazol.

Ad 4) Hjælpemidler til klipning af negle

Fodterapeuter er uddannet og har specialviden indenfor netop dette felt. Jeg vil derfor foreslå dig, at du får råd og vejledning samt eventuelt behandling af en sådan.

Sidst opdateret: 15.05.2003
Annonce