Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Smitter neglesvamp hvis man bruger sko fælles med en der har neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Kan neglesvamp smitte hvis man bruger sko fælles med en der har neglesvamp?

Svar:

Kære spørger.

Neglesvamp anses ikke for at være særlig smitsom. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom og smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp. Når man taler om smitterisiko i forbindelse med neglesvamp, er det derfor væsentligt at skelne, om der også er fodsvamp.

Fodsvamp viser sig hyppigst som lokaliserede forandringer i mellemrummet mellem 4. og 5. tå med rødme, skældannelse, revner og kløe, mens andre former viser sig i fodsålerne som eksemlignende forandringer, der kan være kløende. Fodsvamp smitter ved, at hudskæl med svampesporer (små dele af svampen, som kan danne en ny svamp) overføres fra en person til en anden. Typisk ved at man går på bare fødder i omgivelser, hvor mange mennesker færdes. Specielt i fugtige omgivelser er der risiko for at blive smittet med svampesporer (svømmehaller, bade- og omklædningsrum). Også hvis man anvender fodtøj fælles med en person, der har fodsvamp, vil der være en risiko for at blive smittet.

Neglesvamp viser sig ofte ved fortykkede, misfarvede negle, som kan være løsnet fra neglelejet. Ved neglesvamp er infektionen oftest lokaliseret under neglen og er derfor ikke særlig smitsom. Man skal dog være opmærksom på, at neglesvamp formentlig kan smitte i forbindelse med fodterapi og nedfiling af neglene, da løsrevet neglemateriale kan være inficeret med smitsomme svampesporer. Men derudover anses risikoen for smitteoverførsel at være lille, også hvis man bruger sko fælles med en, der har neglesvamp.

Sidst opdateret: 05.05.2003
Annonce