Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Må man tage prednisolon samtidig med, at man bliver behandlet for neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har neglesvamp på flere af tæerne på begge fødder.

Jeg har allerede været hos lægen, som på min opfordring tog et skrab til dyrkning. Da det jo ville være godt at få de rigtige piller fra starten. Jeg fik at vide, at dyrkningen ville tage 6 uger.

Mit spørgsmål er:

  1. Er det OK med de piller som omtales, når man får prednisolon?

  2. Hvilke bivirkninger har de 3 slags piller?

Det er vigtigt for mig at vide bivirkningerne, da jeg i forvejen har bivirkninger af prednisolonen.

Det er en god hjælp, at man kan spørge her.

På forhånd tak!

Med venlig hilsen

Lis

Svar:

Kære Lis

Du spørger om 1) Potentielle bivirkninger til medicinsk behandling for neglesvamp, og 2) om man kan tage pillerne sammen med prednisolon.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Ad 1) Bivirkninger:

I henhold til Lægemiddelkataloget er der følgende potentielle bivirkninger til ovennævnte behandlinger:

TERBINAFIN:

Efter indtagelse af tabletter forekommer bivirkninger hos ca. 10%. Hyppigst ses forbigående gener fra mave-tarm kanalen i form af appetitløshed, mavesmerter, eller diarré. Kvalme ses hos ca. 5%. Hos 2-5% ses hududslæt. Sjældnere kan forekomme led- og muskelmerter, allergiske reaktioner og påvirkning af lever og knoglemarv. Forbigående smagsforstyrrelser ses hos mindre end 1%.

ITRACONAZOL:

Bivirkninger ses hos op til 10%, overvejende i form af gener fra mave-tarm kanalen. Mindre hyppigt ses hudkløe, udslæt, hovedpine, svimmelhed og træthed. Leverpåvirkning ses hos ca. 4%, og enkelte tilfælde af leverbetændelse er beskrevet under langtidsbehandling.

FLUCONAZOL:

Lette bivirkninger fra mave-tarm kanalen forekommer hos ca. 10%. Sjældnere forekommer hovedpine, leverpåvirkning og hududslæt.

AMOROLFIN:

Der kan forekomme lokal irritation og udvikling af eksem.

Ad 2) Prednisolon:

I Lægemiddelkataloget anføres ingen interaktioner mellem prednisolon og de ovennævnte medicinske behandlinger for neglesvamp. Umiddelbart kan du derfor godt blive behandlet med prednisolon, mens du også bliver behandlet for neglesvamp. Du nævner dog, at du har bivirkninger til din prednisolon-behandling. Det er derfor vigtigt at gennemdrøfte problemstillingen med din læge, inden du evt. opstarter en behandling.

Derudover vil jeg gøre opmærksom på følgende: Hvis du under behandlingen for neglesvamp bemærker en eller flere af ovennævnte bivirkninger er det vigtigt, du kontakter din læge. Men også hvis du bemærker andre symptomer og gener, skal du kontakter din læge med henblik på at afklare, om disse eventuelt kan skyldes den medicinske behandling.

I øvrigt kan jeg henvise dig til Netdoktors leksikon med information om medicin. Du kan her finde uddybende oplysninger om både terbinafin, itraconazol, fluconazol og amorolfin.

Sidst opdateret: 05.05.2003
Annonce