Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg kan ikke komme af med min svampeinfektion.

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har svamp i storetåneglen (er blevet testet ved lægen), og er 2 gange blevet behandlet med tabeletter Lamisil og en gang med neglelak, det har også hjulpet mens jeg har taget tabeletterne (ca. 3 mdr.), men så snart jeg stoppede, begyndte svampen hurtigt at brede sig til hele neglen igen.

Da jeg var omkring 18 år kom min fod i klemme og storetåneglen blev revet af, kan det være årsagen til, at jeg ikke kan slippe af med svampen?

Svar:

Kære spørger.

Du har neglesvamp og er behandlet med terbinafin (indholdsstoffet i lamisil) og formentlig amorolfin (indholdsstoffet i loceryl neglelak). Trods dette har du stadig neglesvamp, og du spørger, om en tidligere beskadiget tånegl kan forklare den vedvarende svampeinfektion.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Men man må fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling. Desværre er du en af de patienter, som ikke er blevet helbredt på en af ovenstående behandlinger.

Det er en forudsætning for at opnå en behandlingseffekt, at svampemidlet effektivt når hen til det område i neglen, hvor svampen er lokaliseret. Lokale forhold ved en negl kan betyde, at svampemidlet ikke har mulighed for at ramme svampen. Det kan fx dreje sig om et område, hvor neglen er løsnet eller har en strukturdefekt, måske på baggrund af tidligere tryk eller traume, sådan som det er tilfældet hos dig. Det er derfor ikke utænkeligt, at din tidligere skade på neglen kan være medvirkende til det mangelfulde behandlingsresultat.

Jeg vurderer, at din fremtidige behandling en specialistopgave, og jeg vil derfor tilråde dig, at du taler med din egen læge og eventuelt bliver henvist til en hudlæge.

Sidst opdateret: 30.05.2003
Annonce