Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kan man afgøre, om negleforandringer skyldes svamp eller psoriasis?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har været ved lægen en del gange. De siger, at det er psoriasis jeg har i neglene. Men jeg har aldrig fået noget imod det. Jeg har aldrig haft psoriasis andre steder på kroppen. Jeg har været inde på www.neglesvamp.dk og de billeder og oplysninger der er der, svarer fuldstændigt til mine negle. Både udseende og hvordan de løsner sig samt farven. Kan min egen læge tage fejl? Jeg er meget plaget af det, på de fleste negle på hænder og fødder.

Hvis det er psoriasis, er der så ingen mulig behandling for det?

På forhånd tak.

Michael

Svar:

Kære Michael

Du vil gerne vide, 1) hvordan man kan afgøre, om negleforandringer skyldes svamp eller psoriasis, og 2) hvilke muligheder, der er for behandling af neglepsoriasis.

Ad 1) Hvordan skelnes, om negleforandringer skyldes svamp eller psoriasis

Psoriasis i negle og neglesvamp kan ligne hinanden til forveksling, og det er ikke altid muligt ud fra negleforandringerne alene at skelne de to sygdomme. Hertil kan man udnytte, at både psoriasis og neglesvamp ofte også viser sig ved andre tegn end blot svarende til neglene (men altså ikke hos dig), og endelig kan man lave en svampeundersøgelse.

Negleforandringerne ved både svamp og psoriasis kan være misfarvede, fortykkede negle, der løsnes i siderne. Ved psoriasis kan man desuden ofte se et fingerbøl-prik-lignende mønster eller olie-lignende pletter i neglen. Neglesvamp vil stort set altid være forudgået af fodsvamp. De første forandringer ses tit mellem tæerne, hvor der er fugtigt og varmt, hvilket gør at svampene trives. Senere kan svampeinfektionen sprede sig til fodsålen og eventuelt angribe neglene. Psoriasis kan vise sig ved både negleforandringer og ved et karakteristisk udslæt, det typisk sidder i hårbund, over albuer, knæ og lænd eller i hudfolder.

En svampeundersøgelse foretages ved at skrabe lidt materiale fra neglens forandrede område og sende det til et laboratorium, hvor man har specialiseret sig i at påvise svamp. Svar på undersøgelsen foreligger efter 2-6 uger. Undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge.

Ad 2) Behandlingsmuligheder for neglepsoriasis:

Neglepsoriasis er særdeles vanskelig at behandle. Der er flere behandlingsmuligheder, som kan forsøges, men behandlingsresultatet er desværre ofte ikke tilfredsstillende: Bl.a. creme med binyrebarkhormon eller vitamin D3 (masseres ind ved negleroden), indsprøjtninger med binyrebarkhormen (indsprøjtes ved negleroden) eller tabletbehandling, som anvendes til psoriasisnegle med udtalte forandringer.

Da neglebehandling ofte er en specialistopgave, vil jeg foreslå, at du bliver undersøgt af en hudlæge, hvor du også kan få lavet en svampeundersøgelse.

Sidst opdateret: 30.05.2003
Annonce