Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan det blive for sent at behandle neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har svamp mellem tæerne og har også psoriasis. Det har varet i 7 år. Er det for sent at gøre noget ved det efter så mange år?

Svar:

Kære Spørger

Jeg forstår, at du har fodsvamp og psoriasis. Jeg er usikker på, dels om du har neglesvamp, og dels hvad du gerne vil have mig til at svare på. Men mon ikke det er, om det er for sent at gøre noget ved neglesvamp, hvis man har haft det i mange år?

Ud fra dine oplysninger ser det ikke ud til, at du har forsøgt tabletbehandling for neglesvamp, men derimod udelukkende lokalbehandling, som ofte er tilstrækkelig til at kurere fodsvamp, men som derimod ikke kan kurere neglesvamp. Der er derfor flere muligheder for behandling:

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Du skriver, at du har psoriasis. Måske har du også psoriasis i neglene? Psoriasis i negle og neglesvamp kan ligne hinanden til forveksling, og det er ikke altid muligt ud fra negleforandringerne alene at skelne de to sygdomme. Inden du går i gang med en behandling, er det derfor vigtigt, at du får konstateret, om du har neglesvamp. Det gøres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger efter 2-6 uger.

Jeg vil foreslå dig, at du får lavet en svampeundersøgelse, og at dine fødder og negle bliver undersøgt ved enten din egen læge eller ved en hudlæge med henblik på at få afklaret, om dine hud- og negleforandringer skyldes psoriasis, fodsvamp og/eller neglesvamp. Hvis svampeundersøgelsen viser, du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte ovennævnte behandlingsmuligheder med din læge.

Sidst opdateret: 30.05.2003
Annonce