Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan sortfarvede negle være betinget af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære netdoktor

Jeg har i de sidste tre år haft to sorte negle på mine storetånegle. Da jeg troede, at det var kommet af at spille fodbold, stoppede jeg med det, men de sorte negle er der stadig. Jeg har tabt neglene et par gange, men der kommer bare en ny sort negl op? Neglene gror en anelse nedad og skubber derfor huden på storetåneglene opad. Er dette neglesvamp?

Svar:

Kære spørger.

Du beskriver, at dine storetånegle er blevet sorte i relation til fodboldspil. Du spørger, om denne sortfarvning kan være betinget af neglesvamp?

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger efter 2-6 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Der kan dog være andre årsager til sortfarvede negle end neglesvamp: Bl.a. blødning under neglen på grund af slag (som fx ved fodboldspil), infektioner eller et modermærke under neglen. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan ikke afgøre, hvorvidt dine sortfarvede negle er betinget af neglesvamp. Jeg vil derfor foreslå dig, at du søger din egen læge, så det kan blive undersøgt nærmere.

Sidst opdateret: 30.05.2003
Annonce