Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan der være en sammenhæng mellem en svampeinfektion og en hudinfektion med staphylokokker?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har denne "mystiske" tå, som pludselig sidste sommer blev rød og kløende. Så fulgte to staphylokok-infektioner i huden omkring neglen, derefter en slags eksem (behandlet kortvarigt med hormoncreme), kun på denne tå, og så kunne jeg se, at neglen var misfarvet og fortykket. Jeg er nu i lamisilbehandling, og alt ser normalt ud, ingen kløe.

Jeg mener ikke at have været generet af fodsvamp i særlig stor grad.

Er der en sammenhæng i disse symptomer, altså hønen og ægget? Hvad er et godt råd til den irriterede tå`s ejer?

Svar:

Kære spørger.

Du har haft en rød, kløende tå, som har været kompliceret med dels infektioner med staphylokokker og dels efterfølgende eksem. Dine symptomer er nu svundet efter behandling med både hormoncreme og terbinafin (indholdssoffet i lamisil). Du ønsker at vide, om der kan være en sammenhæng mellem en svampeinfektion og en bakteriel hudinfektion med staphylokokker.

Sandsynligvis hænger dine symptomer sådan sammen, at du primært har haft en svampeinfektion, der har medført en defekt hudbarriere og dermed været indgangsport for infektion med staphylokokker. Disse er nogle af de hyppigste bakterier til at forårsage hudinfektioner. Det er velkendt, at huden i forbindelse med en sådan bakterieinfektion kan reagere med eksemdannelse (mikrobielt eksem).

Jeg kan dog ikke med sikkerhed afgøre, om ”hønen eller ægget kom først”, da dette ville kræve både en svampeundersøgelse og en podning for bakterier. Heldigvis er dine symptomer nu svundet.

Endelig spørger du om gode råd med henblik på at undgå tilbagefald, og her kan generelt anbefales følgende forholdsregler:

Sørg for at tørre huden på fødderne og mellem tæerne omhyggeligt efter badning.

Anvend badetøfler, når du opholder dig i fugtige omgivelser som svømmehaller, bade- og omklædningsrum, idet der her er en særlig risiko for at blive smittet med svampesporer.

Undgå tætsiddende, lukket fodtøj, som medfører et varmt og fugtigt miljø, der disponerer til udvikling af fodsvamp. Og sørg for perioder med frisk luft til fødderne i løbet af dagen.

Dette vil minimere risikoen for tilbagefald/nysmitte med fodsvamp, der sandsynligvis var den primære årsag til dine symptomer

Sidst opdateret: 06.06.2003
Annonce